nieuws

Pensioen lager, premies niet

Instroom

Pensioen lager, premies niet

Bijna 1 miljoen werknemers betalen dit jaar dezelfde premie als vorig jaar, maar krijgen daarvoor minder pensioen.

Vanwege nieuwe fiscale regels moesten pensioenfondsen dit jaar de opbouw van pensioen verlagen. Bij de meeste fondsen daalden de premies echter niet. Slechts een kwart van de grotere pensioenfondsen heeft de opbouw verlaagd en de premies verminderd. Van de 31 sectorpensioenfondsen hebben er slechts acht ook de premies verlaagd. Achttien fondsen hielden de premie gelijk ten opzichte van 2014 en vijf fondsen verhoogden de premie zelfs.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad onder de vijftig grootste sectorpensioenfondsen, zoals het pensioenfonds voor bakkers en het horecafonds. De ondernemingspensioenfondsen waarvan de premies nog niet bekend zijn, zijn buiten het onderzoek gelaten.

Per 2015 heeft het kabinet het maximum verlaagd dat jaarlijks aan pensioen mag worden opgebouwd: van 2,15 procent naar 1,875 procent van het brutoloon. Dit moet de schatkist in 2017 zo’n 2,8 miljard euro opleveren.

Kamervragen

PVV en D66 hebben naar aanleiding van de berichtgeving vragen gesteld aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Volgens PVV-Kamerlid Barry Madlener blijkt dat de maatregel van het kabinet, die had moeten leiden tot een forse verlaging van de pensioenpremies, “volksverlakkerij” te zijn. Vooral jongeren zijn nu de dupe: zij betalen “een hogere prijs voor een aanzienlijk minder pensioen”, zegt Madlener. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg onderstreept dat de grote pensioenfondsen hun premies wel verlaagd hebben. Onder meer het ABP verlaagde de pensioenpremies voor ambtenaren.  Maar helaas is dit niet overal het geval. “Dit geld is van werknemers en dat moet dus terug naar werknemer”, aldus Wevenberg.

De Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over de pensioenen.

Tip! Lees meer over de Financieringsvoorschriften en dekkingsgraad bij pensioenfondsen op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel