nieuws

‘Pensioenpremies gaan omlaag’

Instroom

‘Pensioenpremies gaan omlaag’

De pensioenpremies gaan dit jaar voor het “leeuwendeel” omlaag. Dit zei Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vanmorgen in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageerde op een onderzoek van Het Financieele Dagblad waaruit blijkt dat veel bedrijfstakpensioenfondsen geen lagere premies hanteren.

Klijnsma wees erop dat de grote fondsen, zoals het ABP, wel lagere premies hanteren en daar zijn de meeste werknemers bij aangesloten. Over het complete beeld geeft toezichthouder De Nederlandsche Bank binnenkort duidelijkheid. Klijnsma beloofde “de vinger aan de pols” te houden.

Het kabinet gaat ervan uit dat de premies fors zullen dalen omdat door nieuwe wetgeving ook het bedrag verlaagd is dat jaarlijks voor pensioen opzij gelegd mag worden. PVV, CDA en SP, die tegen die wet stemden, verwijten het kabinet dat het zijn beloftes over premiedaling niet waarmaakt.

Wijziging pensioenstelsel

De staatssecretaris wilde vanmorgen nog geen oordeel geven over een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om het pensioenstelsel drastisch te wijzigen. Ze wacht tot het adviesorgaan van werkgevers, werknemers en onafhankelijk deskundigen zijn advies formeel heeft afgerond. De SER stuurt volgens het conceptadvies aan op een persoonlijk pensioenpotje voor werknemers.

 

Reageer op dit artikel