nieuws

Banenplannen: al 440 miljoen gebruikt

Instroom

Banenplannen: al 440 miljoen gebruikt

Het kabinet heeft al ruim twee derde uitgegeven van het bedrag dat bestemd is voor banenplannen. Het geld gaat vooral naar scholing en begeleiding naar ander werk.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. In totaal zijn 79 banenplannen goedgekeurd en in uitvoering. Van de 600 miljoen euro is tot dusver circa 440 miljoen euro uitgegeven.

Over de banenplannen zijn afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord. Sectoren kunnen een aanvraag indienen. Asscher legt dan een bedrag op tafel, op voorwaarde dat bonden en werkgevers eenzelfde som beschikbaar stellen.

Vanuit de oppositie is er nogal wat kritiek. CDA en D66 zeggen dat de plannen niet voor extra werkgelegenheid zorgen. Maar volgens Asscher is het voorkomen van werkloosheid ook belangrijk. De minister sprak vandaag met deelnemers aan banenplannen om hun ervaringen te horen. Daarbij bleek dat in de uitvoering vooral maatwerk belangrijk is.

Herstel arbeidsmarkt

Asscher schrijft dat er steeds meer signalen zijn van herstel van economie en arbeidsmarkt. Het aantal faillissementen loopt terug, het aantal uitzenduren neemt toe en de werkloosheid daalde afgelopen jaar licht. Voor dit jaar heeft het Centraal Planbureau een verdere daling voorspeld. Een tegenvaller was wel dat de werkloosheid in december weer wat toenam.

Volgens Asscher is de arbeidsmarktpositie van ouderen de afgelopen decennia sterk verbeterd. De leeftijd waarop zij met werken stoppen is flink gestegen. Dat neemt niet weg dat ouderen moeilijk weer aan de slag komen als ze hun baan hebben verloren.

De arbeidsmarkt voor jongeren lijkt zich de afgelopen maanden naar verhouding gunstiger te ontwikkelen. Volgens Asscher profiteren jongeren doorgaans als eerste van economisch herstel.

Reageer op dit artikel