nieuws

Bonden klaar met V&D

Instroom

Bonden klaar met V&D

De vakbonden zijn de keiharde houding van V&D zat. Een gesprek met het warenhuisconcern mocht niet baten. “We zijn uitonderhandeld.”

De vakbonden zaten gisteren om de tafel met V&D. Maar tevergeefs. “Er viel niet te praten met V&D over de forse greep in de portemonnee van de werknemer”, zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Handel.

Het warenhuisconcern had de bonden uitgenodigd voor een gesprek over het voorstel van woensdag. Het nieuwe plan was om het loonoffer van 5,8 procent dat de 5.000 werknemers van V&D verplicht moeten brengen, niet in één keer door te voeren, maar in twee stappen over een periode van een jaar.

De bonden kunnen zich hier niet in vinden. “De keiharde houding van V&D naar de werknemers is onveranderd, dus het kort geding gaat gewoon door en dient op 16 februari in Amsterdam. Ik heb ook absoluut niet de verwachting dat V&D voor die dag van houding verandert. Er viel totaal niet te praten over het pakket van de door V&D eenzijdig voorgestelde verslechteringen, met daarin de ‘forse greep in de portemonnee’ van de werknemers. Enkel op minuscuul niveau.”

Dreigement

Vakbond FNV Handel zijn de werknemers terecht boos. “V&D handhaaft het dreigement dat werknemers tussen de 5,8 en 10 procent moeten inleveren en biedt nog steeds geen garanties voor de toekomst. Niemand wil op voorhand inleveren zonder reëel perspectief. We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter aan de kant van de werknemers staat”, aldus Niels Suijker bestuurder FNV Handel.

Volgens hem was er geen ruimte om over te praten. “Het is gewoon een nieuw dictaat.” CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer is het hiermee eens. “We zijn uitonderhandeld.” CNV gaf eerder deze week al aan dat het nieuwe voorstel van V&D geen reden was om niet naar de rechter te stappen.

V&D zou in het gesprek gisteren hebben aangegeven “dat het heel, heel zwaar wordt” als de bonden niet instemmen. “Maar dat is voor ons geen reden om met het mes op de keel alsnog akkoord te gaan”, aldus Suijker.

Reageer op dit artikel