nieuws

FNV houdt valentijnsactie bij V&D

Instroom

FNV houdt valentijnsactie bij V&D

Het kort geding dat de vakbonden aanspannen tegen V&D lijkt onafwendbaar. Of doet de Valentijnsactie van FNV het hart van de directie nog smelten?

De vakbonden en V&D zijn de afgelopen dagen niet dichter bij elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging voor het winkelpersoneel. Dat betekent dat het kort geding tussen beide op maandag vooralsnog doorgaat.

V&D trekt loonoffer niet in

“Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil”, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. V&D wil volgens hem “formeel” wel graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat “geen serieuze uitnodiging tot overleg”.

“Het is uiterst stil”, vult zijn collega van CNV, Martijn den Heijer aan. Hij heeft de indruk dat V&D het wil doen voorkomen dat het reddingsplan waarover de keten maandag een akkoord bereikte, mogelijk afketst wanneer de voorgestelde maatregelen ten aanzien van het personeel niet doorgaan.

FNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel, wanneer het concern ook garanties en zekerheden geeft aan het personeel. V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

Laatste poging: valentijnsactie

In de aanloop naar de rechtszitting van maandag houdt FNV zaterdagmiddag nog een kleine ‘valentijnsactie’ bij het V&D-warenhuis in Arnhem. Een delegatie van de bond zal een petitie overhandigen aan de directie van V&D. In dit document, dat door bijna 1.500 medewerkers is ondertekend, wordt de keten gevraagd ‘hart voor het personeel’ te hebben en van de verslechteringen voor de werknemers af te zien.

V&D liet vrijdag schriftelijk weten nog steeds open te staan voor “overleg met de vakbonden om de noodzakelijke loonkostenbesparing te realiseren”. (Bron: ANP)

Lees ook het artikel: Salarisverlaging: zo mag het wel

Reageer op dit artikel