nieuws

Opnieuw EU-pot voor jeugdwerkloosheid

Instroom

Opnieuw EU-pot voor jeugdwerkloosheid

Europa stelt 18 miljoen euro beschikbaar voor jeugdswerkloosheidsprojecten in ons land.

De subsidie is bedoeld voor jeugdprojecten in 35 Nederlandse gemeenten. Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend, vandaag op ‘Europese banendag’ op Twitter.

Deze gemeenten ontvingen afgelopen jaar al zo’n 41 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om initiatieven te steunen die gericht zijn op jongeren die door de crisis zonder werk zitten. De acties zouden halverwege dit jaar aflopen, maar worden met de extra subsidie verlengd. De ESF-bijdrage aan de projecten gaat omhoog en gemeenten krijgen meer tijd om de acties af te ronden.

Of het geld daadwerkelijk gaat bijdragen aan het verminderen van de jeugdwerkloosheid is nog maar de vraag, want de projecten waren tot nu toe weinig succesvol. Van de 35 regio’s wisten er vorig jaar slechts negen een handjevol jongeren aan een stage, baan of leerwerkplek te helpen. Zo bleek uit onder onderzoek van onderzoeksbureau Panteia.

Lees ook: Is in de aanpak van jeugdwerkloosheid Leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Klijnsma ziet dat ondanks het herstel van de economie de jeugdwerkloosheid hardnekkig is. ‘De meest recente cijfers bevestigen nog eens hoe hardnekkig het probleem van de jeugdwerkloosheid is. Die laten zien dat de economie weliswaar weer aantrekt, maar ook dat we er nog niet zijn.Teveel jongeren hebben problemen met het vinden van een baan. Dat is in de eerste plaats dramatisch voor de jongeren zelf, maar eigenlijk voor ons allemaal. Daar kunnen we niet in berusten.’ (ANP)

Reageer op dit artikel