nieuws

Werkloosheid stijgt weer lichtjes

Instroom

Werkloosheid stijgt weer lichtjes

De werkloosheid liep in januari licht op. 7,2 procent van onze beroepsbevolking is nu op zoek naar een baan.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand telde het CBS 2000 werklozen meer dan in december. Het totaal aantal werklozen nam toe tot 645.000 personen. Daarmee is 7,2 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan. Dat percentage is even hoog als in december.

In januari kreeg Nederland nog een compliment van de EU over de aanpak van werkloosheid in ons land. De werkloosheid daalde van maart tot en met september vorig jaar, maar die trend kwam vorig najaar ten einde. De toename in de afgelopen vier maanden komt vooral doordat er weer meer mensen op zoek gaan naar werk. Wie geen baan heeft maar daar ook niet actief naar zoekt, telt niet mee in het werkloosheidscijfer.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemde het ‘teleurstellend’ dat de werkloosheid weer oploopt. Hij wees er echter op dat ook het aantal werkenden is gestegen. De afgelopen drie maanden kwamen er maandelijks zo’n 6000 werkenden bij in Nederland. (ANP)

Reageer op dit artikel