nieuws

Zzp-vrouw beknibbelt op pensioen

Instroom

Zzp-vrouw beknibbelt op pensioen

Vrouwelijke zzp’ers bouwen relatief weinig pensioen op. Ruim de helft moet doorwerken na de AOW-leeftijd.

Zzp’ers zijn maar weinig bezig met het opbouwen van hun pensioen. De vrouwelijke eenpitter spant hierin de kroon, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer, waarover het AD dinsdag bericht. Meer dan de helft van hen bouwt zo weinig op dat ze ervan uitgaan door te moeten werken na hun pensioengerechtigde leeftijd.

Waar een werknemer in dienst vaak via zijn werkgever aanvullend pensioen opbouwt, ontbreekt voor de zzp’er elke druk of verplichting. En dus voelen veel zzp’ers ook niet de aandrang om er iets mee te doen. Dat blijkt ook uit de cijfers: 41 procent legt op dit moment helemaal niets opzij, blijkt uit een onderzoek van Centraal Beheer onder 539 zelfstandige ondernemers.

Vrouwen blijken minder én minder vaak geld opzij te leggen dan hun mannelijke collega’s. 48 procent van de mannelijke zzp’ers bouwt pensioen op, tegen ruim een derde van de vrouwen, 35 procent.

Het pensioen van zelfstandigen wordt steeds vaker genoemd. Een collectief van zzp-organisaties riep dit jaar een gezamenlijk zzp-pensioenfonds in het leven en het kabinet werkt op de achtergrond aan een verplichte pensioenregeling voor zzp’ers. (MediaWatch)

TIP: Alles weten over de huidige ontwikkelingen in het pensioen? Lees het Antwoordenboek Pensioenen 2015.

Reageer op dit artikel