nieuws

Bonden geven onderhandeling met V&D op

Instroom

Bonden geven onderhandeling met V&D op

De vakbonden zien geen heil meer in onderhandelingen met V&D over salarisverlaging.

V&D heeft zijn kansen verspeeld, menen de vakbonden. Nu de winkelketen het voorgenomen hoger beroep tegen het kort geding met de bonden gewoon door wil zetten, heeft verder praten volgens de vakbonden geen zin.

Hoger beroep

‘Stel dat V&D het hoger beroep zou winnen, dan gaan ze het oude plan doorvoeren’, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. CNV-collega Martijn den Heijer vult aan: ‘V&D kan niet op twee paarden tegelijk gokken’. Vorige week zeiden de bonden nog dat ze weer met V&D om de tafel wilden als de leiding van het warenhuisconcern de winkelvloer op zou gaan om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen.
V&D heeft inmiddels aangegeven dat het dat ook gaat doen. Maar daarbij zei het concern ook dat de noodzaak van het loonoffer blijft staan. ‘Er blijft dus sprake van een dictaat van V&D, waar we alleen maar ja tegen mogen zeggen’, klaagt FNV’er Suijker.
Vorige maand verbood de rechter V&D nog eenzijdig een korting door te voeren op de lonen van de medewerkers. De datum waarop de beroepszaak plaatsvindt, staat nog niet vast. De advocaat van de bonden heeft al wel het verzoek gekregen om aan te geven wanneer hij wel en niet kan. Suijker rekent erop dat de zaak in mei of juni voor zal komen.

120 personeelsbijeenkomsten

De winkelketen lijkt ondanks alles met alle macht vast te houden aan een loonoffer van het personeel. V&D kondigde onlangs aan de komende twee weken 120 personeelsbijeenkomsten te organiseren om opnieuw met medewerkers in gesprek te gaan over een bezuiniging op de loonkosten. Zo schrijft het Financieele Dagblad maandag. Eigen ideeën van het personeel om op andere manieren te bezuinigingen op loonkosten leveren te weinig op, meent de directie in een persbericht.
Volgens de FNV zijn werknemers hiermee ‘terug bij af’. Volgens FNV-bestuurder Niels Suijker: ‘Tussen de regels door kun je lezen dat V&D vasthoudt aan het eigen plan voor een loonoffer. Dan zijn we feitelijk weer terug bij af.’ De vakbonden hadden juist gevraagd om de personeelsbijeenkomsten om het vertrouwen van de werknemers terug te winnen. Maar V&D heeft aangegeven na alle bijeenkomsten opnieuw met de vakbonden in gesprek te gaan over het loonoffer.

V&D: Sluiting winkels geen optie, loonoffer wel

Sluiting van winkels houdt de winkelketen niet als mogelijke oplossing van het dreigende faillissement. Zo zouden de winkels allemaal nog bijdragen aan het bedrijfsresultaat, en zijn de afvloeiingskosten voor alle vertrekkende personeelsleden hoog. Een jaarlijkse besparing van tien miljoen op de loonkosten zou volgens V&D wél een oplossing zijn.
Beide partijen blijven wel in gesprek over het sociaal plan voor vijftig medewerkers die ontslagen worden op het servicecentrum op het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam. Bij deze onderhandelingen wordt dinsdagavond al een doorbraak verwacht. (ANP/Redactie)

Reageer op dit artikel