nieuws

Ophef over loon ABN Amro-top

Instroom

Ophef over loon ABN Amro-top

De loonsverhoging voor de top van ABN Amro schiet politici in het verkeerde keelgat. Ook de vakbonden trekken van leer.

ABN Amro heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. Dat bedrag compenseert volgens de bank deels bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank.

Door de loonsverhoging steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.

De bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van de bank besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren.

Reacties vakbonden

Vakbond FNV Finance noemt het besluit van ABN Amro “heel zuur”, omdat het merendeel van de werknemers de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.

De bank wees erop dat de bestuurders, ondanks de loonsverhoging, door het bonusverbod nog altijd 17 procent minder krijgen dan ze bij hun werving in 2009 werd voorgespiegeld. Vakbond CNV ziet echter weinig in die redenering. “In 2009 zag de wereld er echt heel anders uit. De toen gemaakte afspraken kunnen nu niet meer door de beugel”, aldus bestuurder Sandra Hendriks.

Salaris Zalm

Het jaarsalaris van bestuursvoorzitter Zalm bleef vorig jaar ongewijzigd op 759.375 euro. “We bewegen keurig binnen de wet”, aldus Zalm. ,,Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer.” De topman wees er verder op dat de salarisverhoging al in 2012 kon worden ingevoerd, maar dat de bestuurders er tot 2014 vanaf hebben gezien. ,,We hebben het twee jaar laten zitten, maar nu vond de raad van commissarissen het genoeg.”

Ophef politici over loon top

De SP en PvdA zijn boos over de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de staatsbank. Ze noemen het zelfs verwerpelijk. “Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel”, aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer trekt eveneens fel van leer: “Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis.”

Ook loon top ING omhoog

ABN Amro is niet de enige financiële instelling die de lonen heeft verhoogd. Gisteren maakten Nationale-Nederlanden en ING bekend loonsverhoging voor de top door te voeren die variëren tussen de 29 en 46 procent.

De banken en verzekeraars blijven binnen de wet, zegt minister Jeroen Dijsselbloem. Maar hij juicht het gedrag niet toe. “Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in sector, is dit slecht te begrijpen.”

 

Reageer op dit artikel