nieuws

Vakbonden kritisch over reorganisatie DSM

Instroom

Vakbonden kritisch over reorganisatie DSM

DSM heeft een koper gevonden voor bedrijfsonderdelen die al langer in de etalage stonden. De vakbonden zijn kritisch: “DSM investeert niet in de werkgelegenheid in ons land.”

Het chemiebedrijf maakte maandag  de verkoop bekend. De onderdelen worden apart gezet in een nieuw bedrijf, waarin DSM een minderheidsbelang houdt van 35 procent. De rest komt in handen van investeringsmaatschappij CVC.

De af te stoten onderdelen maken composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic, nylon en lijm. Die producten zouden niet passen in de toekomstplannen van DSM.

Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid. Daar kan, afhankelijk van de toekomstige financiële prestaties van het nieuwe bedrijf, tot 175 miljoen euro bijkomen. DSM verwacht netto tussen de 300 en 350 miljoen euro aan de deal over te houden. Dat geld zal worden gebruikt om de schuld te verlagen, zegt topman Feike Sijbesma. In de resultaten over het eerste kwartaal moet wel een boekverlies van 130 miljoen euro worden opgenomen.

Vakbonden kritisch over werkgelegenheid

De vakbonden reageerden kritisch op de stap, die 575 werknemers in Nederland betreft. “DSM verkoopt de laatste jaren in sneltreinvaart bedrijfsonderdelen aan investeringsmaatschappijen”, zegt CNV-bestuurder Ron Smeets. “Het bedrijf investeert wel, maar niet in werkgelegenheid in Nederland, waar uiteindelijk toch de bakermat van het bedrijf ligt.” FNV wil met DSM in gesprek over garanties voor de werkgelegenheid, aldus bestuurder Henk van Rees.

Duidelijkheid voor werknemers

DSM-topman Sijbesma noemt de samenwerking met CVC echter “voor alle partijen de beste oplossing”. Hij vindt dat de werknemers van de betreffende onderdelen daarmee duidelijkheid krijgen. Ook gloort er volgens de topman weer groeiperspectief, omdat er investeringsruimte ontstaat die er onder de vleugels van DSM niet was. (ANP)

Reageer op dit artikel