nieuws

V&D bereikt akkoord over sociaal plan

Instroom

V&D bereikt akkoord over sociaal plan

Er ligt een sociaal plan voor de vijftig V&D-medewerkers van het hoofdkantoor. Dit zijn de hoofdpunten.

Dinsdagavond laat bereikte winkelketen V&D een akkoord met vakbonden FNV, CNV en De Unie over het sociaal plan. Afgelopen maandag werd bekend dat vijftig medewerkers van het servicecentrum op het Amsterdamse hoofdkantoor hun baan dreigden te verliezen. Daarover ontstond ophef bij de vakbonden omdat het warenhuis deze reorganisatie in gang zou hebben gezet zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten.

Belangrijkste afspraken uit sociaal plan

De bonden bereikten na dinsdag na een dag van onderhandelingen toch een akkoord over het sociaal plan. ‘Gezien de situatie waarin V&D zich bevindt, kunnen we spreken van een acceptabel resultaat”, stellen FNV, CNV en De Unie. De leden moeten er nog mee akkoord gaan. Dit zijn de belangrijkste afspraken volgens de vakbonden:

1. Het sociaal plan geldt voor heel V&D, ook bij toekomstige reorganisaties kunnen medewerkers hierop kunnen terugvallen.

2. Het akkoord voorziet in een volgens de bonden acceptabele ontslagvergoeding en een budget van 3500 euro per boventallige werknemers voor opleiding en begeleiding naar ander werk en een budget van 500 euro voor juridische bijstand.

3. Het sociaal plan geldt tot 1 juli. Dat is afgesproken in verband met de veranderingen van het nieuwe ontslagrecht en de sociale zekerheid met ingang van die datum. De afspraken zijn wat de vakbonden betreft wel richtinggevend voor een sociaal plan dat gaat gelden na 1 juli.

Loonsverlaging op dood spoor

Het akkoord betreft uitsluitend het sociaal plan. De onderhandelingen over de loonsverlaging die het warenhuisconcern wil doorvoeren voor al zijn werknemers zitten op een dood spoor. De vakbonden gaven gisteren aan dat het geen zin meer heeft om verder te praten zolang V&D het hoger beroep tegen de kortgedingzaak met de vakbonden doorzet. V&D reageerde dat ze bereid is de loonkorting te versoberen, maar dan wel tegen de prijs van gedwongen ontslagen.
V&D-topman John van der Ent sprak echter toch de hoop uit dat het akkoord de basis kan leggen voor verdere onderhandelingen over de loonsverlaging. ‘In het verlengde hiervan zouden wij graag ons gesprek met de vakbonden willen oppakken om ook over de structurele loonaanpassing in goed overleg tot afspraken te komen’, zei hij. (ANP)

 

 

Reageer op dit artikel