nieuws

Weer banen weg in bankensector

Instroom

Weer banen weg in bankensector

Bij de Nederlandse tak van de Royal Bank of Scotland (RBS) verdwijnen de komende 18 tot 26 maanden 600 van de circa 650 banen.

Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk. RBS trekt zich vrijwel volledig terug uit Nederland. Topman Jan de Ruiter benadrukte bij de bekendmaking wel dat RBS Nederland niet helemaal zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden.

Oud-werknemers ABN AMRO

RBS was een van de opsplitsers van ABN AMRO, samen met de destijds Belgisch-Nederlandse bank Fortis en het Spaanse Banco Santander. Volgens een bestuurder van vakbond FNV Finance is het grootste deel van de werknemers van RBS afkomstig van ABN AMRO. “Zij hebben eerst het verkoopproces moeten doorstaan en werden vervolgens bijna constant geconfronteerd met reorganisaties. Nu wordt er definitief de stekker uitgetrokken.”

Het banenverlies bij RBS is de zoveelste klap voor de werkgelegenheid in de Nederlandse financiële sector, waar de afgelopen jaren al veel banen verdwenen. Dat komt onder meer door het sluiten van bankfilialen, omdat klanten steeds meer gebruikmaken van het internet om hun bankzaken te regelen. Vakbonden wijzen erop dat het banenverlies nog niet ten einde is.

 

Reageer op dit artikel