nieuws

Werkkostenregeling: bedrijfsfeest tóch niet vrijgesteld

Instroom

Werkkostenregeling: bedrijfsfeest tóch niet vrijgesteld

Personeelsfeesten op een externe locatie worden tóch niet vrijgesteld in de Werkkostenregeling.

In februari waren er aanwijzingen dat de Belastingdienst het onderscheid in de Werkkostenregeling tussen externe bedrijfsevenementen en evenementen op de werkplek intern zou opheffen. Dat onderscheid blijft toch bestaan, bericht accountantskantoor PwC. Maaltijden en consumpties die horen bij een bedrijfsfeest dat op een externe locatie worden gehouden, worden niet vrijgesteld.

TIP: Lees meer over de fiscale voor- en nadelen van de Werkkostenregeling op PW De Gids Vakbase. 

En nu?

Dat betekent dat werkgevers om de kosten van het bedrijfsfeest in kaart te brengen, goed moeten kijken naar de fiscale gevolgen van het feest. In de regel wordt een personeelsfeest op de werkplek dus belastingtechnisch vriendelijker behandeld dan een extern feest. Dat verschil zit vooral in de behandeling van maaltijden, consumpties en andere voorzieningen. Ook het programma en doel van de dag speelt hierbij een rol.

Lees ook: Werkkostenregeling: top 5 nuttige artikelen

Geen versoepeling voor maaltijden

In het handboek loonheffingen 2015 van de Belastingdienst staat dat de kosten van een personeelsfeest op een andere locatie dan de werkplek geheel tot het loon behoren. Deze kosten mag de werkgever dus onder het werkkostenbudget brengen. Onlangs leek de Belastingdienst deze regel in een webinar te versoepelen: consumpties en maaltijden in het kader van het externe personeelsfeest mochten onbelast vallen onder de gerichte vrijstelling voor tijdelijke verblijfskosten.
Die versoepeling komt er dus niet, blijkt uit de meeste recente informatie van de Belastingdienst. Onder voorwaarden blijkt een gerichte vrijstelling voor verblijfskosten– afhankelijk van het programma – overigens wel mogelijk.

TIP: Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen op de cursusdag De Werkkostenregeling: goed geregeld? op 28 mei.

Reageer op dit artikel