nieuws

Zzp’ers wachten vaak op hun geld

Instroom

Zzp’ers wachten vaak op hun geld

Van de zzp’ers en kleine ondernemingen krijgt maar 14 procent op tijd betaald. Gemiddeld staat er per zelfstandige 35.000 aan te laat betaalde rekeningen open.

Dat blijkt uit een onderzoek van OpenCompanies, een dochteronderneming van Graydon. De 1,2 miljoen zzp’ers en kleine ondernemingen hebben volgens OpenCompanies gezamenlijk tenminste 720 miljoen euro aan te laat betaalde rekeningen openstaan. Zij lopen hierdoor financiële risico’s vanwege verminderde liquiditeit. Bovendien blijkt dat ruimt de helft (53%) van hen regelmatig helemaal niet betaald wordt.

“Dat in Nederland kleine ondernemers en ZZP’ers veel te laat of soms zelfs helemaal niét betaald worden, is een ernstig probleem,” stelt Willemijn Welten, manager van OpenCompanies. “Indien je je rekening pas na 45 dagen in plaats van na de afgesproken 14 dagen betaald krijgt, scheelt dat gewoon veel  geld.” Uit onderzoek van POOQ, dat eind vorig jaar werd gehouden, bleek dat zzp’ers vanwege wanbetalingen steeds vaker om een voorschot vragen.

Problemen

De gevolgen van liquiditeitsproblemen voor ondernemers kunnen variëren van het bijlenen van geld om operationeel te blijven tot problemen met de aflossing van leningen, betaling van personeel en het moeilijker kunnen verwerken van grote orders. “Achterstallige facturen kunnen dus voor een flinke kostenpost zorgen”, aldus Welten. “Daarnaast zorgen opdrachtgevers die op tijd betalen voor een betere cashflow en dus voor een bevordering van de handel en de economie.”

Voor het onderzoek van OpenCompanies zijn 600 kleine ondernemingen (tot 10 werknemers) en zzp’ers ondervraagd.

 

 

Reageer op dit artikel