nieuws

1 stedelijke hoogopgeleide creëert 10 banen

Instroom

1 stedelijke hoogopgeleide creëert 10 banen

Meer hoogopgeleiden in een stad creëert werkgelegenheid voor laagopgeleiden. Alleen pikken de eersten de banen gewoon weer in.

Nederlandse steden doen hard hun best om hoogopgeleiden aan te trekken. Terecht, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waarover de Volkskrant dinsdag publiceert. Hoogopgeleiden brengen namelijk veel banen mee voor laagopgeleiden in de stad.

TIP: Lees welke factoren de arbeidsmarkt zoal beïnvloeden op PW De Gids Vakbase. 

1 hoogopgeleide creëert 10 banen

Voor elke honderd instromende hoogopgeleiden komen er tien banen bij, voornamelijk in de vrijetijdssector, zoals in nieuwe koffietentjes, restaurants en culturele instellingen, becijferden de onderzoekers. Het zijn banen die bij uitstek kunnen worden vervuld door werknemers met een minder hoge opleiding. Hier wringt de schoen: het zijn ook de hoogopgeleiden die juist deze banen inpikken.

Geen lagere werkloosheid onder laagopgeleiden

Een toename van hoogopgeleiden in een stad leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt, zeggen de auteurs van het onderzoek van het kennisinstituut Platform31, uitgevoerd door de Atlas voor Gemeenten en de Rijksuniversiteit Groningen. Die extra banen leidt namelijk niet automatisch tot minder werkloosheid onder laagopgeleiden in de stad.
De harde kern van bijstandsgerechtigden bezit namelijk relatief vaak geen startkwalificatie. Bovendien zoeken ook laagopgeleiden in de regio naar een baan in de stad. Toch blijft de grootste oorzaak de hoogopgeleiden zelf, menen de onderzoekers. Met een toename van hoogopgeleiden in een stad, neemt ook de hoeveelheid hoogopgeleiden toe die onder hun niveau werkt. (MediaWatch)

TIP: Wat is de top 5 meest gevraagde vacatures voor hoogopgeleiden? Lees meer in het artikel Hoogopgeleid en flexibel personeel in trek

 

Reageer op dit artikel