nieuws

Grondpersoneel KLM levert vrije dagen in

Instroom

Grondpersoneel KLM levert vrije dagen in

Na lang onderhandelen is er een cao-akkoord voor het grondpersoneel van KLM. De bonden hebben flink wat water bij de wijn gedaan.

De luchtvaartmaatschappij noemt de nieuwe cao een “voor alle partijen gebalanceerd pakket”, Ook levert het volgens KLM een flinke bijdrage aan de bezuinigingen die zij wil doorvoeren.

Vrije dagen

De bonden hebben echter flink wat water bij de wijn moeten doen. Zo is afgezien van een structurele loonsverhoging. Bovendien levert het personeel vrije dagen in om de productiviteit te verhogen en werken de bonden mee aan een vrijwillige vertrekregeling. In ruil daarvoor geeft KLM onder meer de garantie dat gedurende de looptijd van de cao geen gedwongen ontslagen vallen.

De afspraken gelden tot medio volgend jaar. Over de invulling van de rest van het besparingsprogramma van KLM, dat loopt tot 2020, wordt verder gepraat. Het akkoord is pas definitief als de leden van de bonden ermee instemmen, en als KLM ook overeenstemming heeft bereikt met het vliegend personeel.

Vakbond stemt toch in

Een woordvoerder van CNV typeert het akkoord als “een cao van inleveren”. De vakbond heeft naar eigen zeggen toch ingestemd, mede om te helpen voorkomen dat KLM hetzelfde lot treft als vliegtuigbouwer Fokker en de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, die allebei jaren geleden al kopje onder gingen.

Volgens KLM laten de bonden daarmee zien dat zij bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen voor de broodnodige kostenbesparingen. Het bedrijf wil in vijf jaar tijd 700 miljoen euro bezuinigen. Zo moet geld vrij komen voor investeringen in onder meer verbetering en uitbreiding van de vloot. (ANP)

 

Reageer op dit artikel