nieuws

HR schept weer nieuwe functies

Instroom

HR schept weer nieuwe functies

Een derde van de HR-professionals creëert de komende tijd weer nieuwe functies in de organisatie.

Het werd tijd: HR gaat weer vers bloed aannemen. Een op de drie (34 procent) HR-professionals gaat de komende periode aan de slag met het creëren van nieuwe functies. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half, dat de voornaamste redenen onderzocht waarom medewerkers van baan wisselen.
Dat is natuurlijk goed nieuws, maar deze extra ruimte op de arbeidsmarkt zorgt er tegelijkertijd voor dat medewerkers meer mogelijkheden hebben om andere werkgevers te verkennen. Met als gevolg dat het vrijwillig personeelsverloop kan stijgen en personeelsretentie voor bedrijven des te belangrijker wordt. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek: 63 procent van de HRM’ers geeft aan zich zorgen te maken dat toptalent in 2015 het bedrijf verlaat.

Carrièrevooruitgang voornaamste vertrekreden

Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers ervoor kiezen van baan te wisselen. Volgens het onderzoek denkt 33 procent van de HR-managers dat carrièrevooruitgang de belangrijkste reden is dat medewerkers besluiten over te stappen naar een andere werkgever. Op de tweede plaats staat een betere balans tussen werk- en privéleven (29 procent), gevolgd door een uitgebreider beloningspakket (17 procent) en een betere geografische locatie (17 procent).

TIP: Lees ook het artikel Stappenplan voor effectief loopbaanbeleid. 

Toptalenten binden

Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlandse HR-managers is bezorgd hun toptalenten in 2015 te verliezen aan een ander bedrijf. Bedrijven zetten zich daarom steeds meer in op talent management om talent binnen de organisatie te behouden, zo blijkt ook uit ander onderzoek. Medewerkers aan het bedrijf binden is echter niet altijd gemakkelijk, zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. ‘Er is simpelweg geen standaardbenadering waarmee een organisatie alle medewerkers aan zich kan binden. Bij het behouden van personeel is het belangrijk om als organisatie vooral flexibel te zijn en rekening te houden met de individuele wensen van medewerkers. Wat een prioriteit is voor de ene medewerker, is dat niet per se voor de ander.’

De arbeidsbemiddelaar geeft acht tips om talenten aan uw organisatie te binden:

1. Communiceer open en duidelijk met uw medewerkers over wat hun verwachtingen, zorgen en wensen zijn.

2. Onderschat het belang van erkenning en waardering niet.

3. Bied incentives aan topperformers na afronding van een succesvol project of aan het einde van een succesvol jaar waarin ze hun doelen bereikt hebben.

4. Geef voldoende aandacht aan carrièreplanning van uw medewerkers.

5. Promoot uw ‘employer brand’ door regelmatig en consistent de missie, visie en waarden van het bedrijf te communiceren en te linken aan de bedrijfsactiviteiten of aan de manier waarop er in het bedrijf gewerkt wordt.

6. Vraag feedback aan medewerkers die al langer in dienst zijn over hun drijfveren en redenen die hen mogelijk aanzetten het bedrijf ooit te verlaten, zodat u hier op kunt anticiperen.

7. Organiseer gestructureerde exitinterviews zodat u kunt voorkomen dat andere medewerkers om dezelfde redenen hun ontslag indienen.

8. Bied een competitief en gepersonaliseerd salarispakket aan waarbij u ook voldoende aandacht geeft aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

TIP: Lees meer over het binden van talenten op het platform Overpersoneelsplanning.nl

Reageer op dit artikel