nieuws

‘Werkgever kent WKR niet: extraatjes sneuvelen’

Instroom

‘Werkgever kent WKR niet: extraatjes sneuvelen’

Bijna 60 procent van de werkgevers is niet op de hoogte van de Werkkostenregeling. Uit angst voor eindheffingen laten ze vooral de gezonde extraatjes schieten.

De Werkkostenregeling (WKR) die sinds 1 januari van kracht is, is nog niet goef bekend bij werkgevers. Hierdoor dreigen zij meer dan de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom te besteden met forse eindheffingen als gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van WishWish, bekend in de geschenkenbranche met onder andere de Pluim.

De WKR houdt onder meer in dat bedrijven 1,2% van de loonsom belastingvrij kunnen verstrekken aan vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%.

Gezonde extraatjes sneuvelen

“De meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de regeling, proberen binnen de vrije ruimte te blijven”, zegt Jan Willem Röder, directeur van WishWish. Zij schrappen volgens hem fors in de extraatjes. “Zo vervallen veel extra’s die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden. Van de onderzochte extra’s wordt met name bespaard op het fietsplan (-33 procent), verjaardagscadeaus (-18 procent) en een jubileumattentie (-13 procent). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8 procent). Dit blijven werkgevers, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78 procent).”

“Omdat werkgevers het kerstgeschenk zo belangrijk vinden, is het zaak om nu al rekening met deze uitgave te houden. Dat voorkomt dat je straks voor een vervelende keuze komt te staan: accepteer ik een 80 procent- eindheffing of stel ik mijn personeel teleur.”

Tip! Kijk voor meer vergoedingen onder de WKR:
WKR en studiekosten: 5 vrijstellingen
WKR: meer ruimte voor het bedrijfsfeest
WKR staat internetvergoeding voor thuiswerkers toe

 

Reageer op dit artikel