nieuws

5000 banen weg bij Belastingdienst

Instroom

5000 banen weg bij Belastingdienst

De Belastingdienst reorganiseert een kwart van alle banen weg. Een mooie SPP-uitdaging.

Van de 20.000 banen zal de Belastingdienst er de komende jaren wegens een reorganisatie 5000 schrappen. Dat bericht het NOS. Het ministerie van Financiën heeft dat vandaag bevestigd.

De banen zullen verdwijnen omdat nieuwe computersystemen rekenwerk en controles zullen overnemen. Het werk verschuift steeds meer naar data-analyse, waarvoor de organisatie met steeds minder mensen toe kan. Wel worden er voor dit specialisme maximaal 1500 nieuwe medewerkers aangetrokken, zegt de Belastingdienst.

Vakbond FNV Overheid, die woensdagmorgen sprak met het ministerie van Financiën, heeft de garantie gekregen dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De medewerkers waarvan hun functies verdwijnen, komen in een werkorganisatie terecht en worden de komende jaren zoveel mogelijk binnen of buiten overheidsdiensten herplaatst.

Lees ook: Hoe schrapt Achmea 4000 banen? 

Volgens Mieke Van Vliet van FNV Overheid zijn medewerkers ‘enorm geschrokken van de reorganisatie’, verklaart zij tegenover de NOS. Vooral over laagopgeleiden maakt de vakbond zich zorgen: ‘Het gaat vooral om mensen om wie wij toch wel zorgen hebben, om ze van werk naar werk te krijgen. Het zijn niet de mensen met de hoogste salarissen.’ Acties zijn volgens Van Vloet voorlopig nog niet nodig, de vakbond wacht eerst de officiële plannen af.

TIP: Lees hoe u tijdens een reorganisatie communiceert met vakbond en ondernemingsraad op PW De Gids Vakbase. 

 

Reageer op dit artikel