nieuws

Europees ouderschapsverlof: haalbaar?

Instroom

Europees ouderschapsverlof: haalbaar?

Het Europees Parlement wil gelijk ouderschapsverlof voor alle lidstaten opnemen in de wet.

Voor moeders twintig weken, voor vaders twee weken: het Europees Parlement probeert vandaag alle neuzen de gelijke kant op te krijgen om een EU-breed ouderschapsverlof in de wet vast te leggen. Dat meldt het AD dinsdag.

TIP: Lees waar u als werkgever bij een aanvraag voor ouderschapsverlof op moet letten op PW De Gids Vakbase. 

Het plan om het minimum ouderschapsverlof voor alle lidstaten gelijk te trekken en volledig betaald te maken wordt vandaag voor de laatste keer besproken in het Europees Parlement. Voor Nederlandse ouders zou dit een grote vooruitgang betekenen. Het ouderschapsverlof in ons land behoort met zestien weken voor de moeder en twee dagen voor de vader namelijk tot een van de beperktste van de EU-lidstaten. Nederlandse vrouwen die een meerling verwachten krijgen naar alle waarschijnlijkheid door een aankomende wetswijziging vier weken eerder zwangerschapsverlof.

Een grote overlevingskans wordt het plan niet toegekend: al sinds 2008 wordt er aan een Europese gelijktrekking van het ouderschapsverlof gewerkt, maar sindsdien liggen veel lidstaten dwars. De huidige verlofregelingen liggen namelijk ver uit elkaar. Zo heeft Portugal een verlof van 10 weken en in Bulgarije krijgen vrouwen zelfs een jaar vrijaf voor de geboorte van het kind. Ook bijna-akkoorden van achttien weken hebben het net niet gehaald. Eurocommissaris Frans Timmermans beloofde bij zijn aantreden het plan slechts een kans te geven. Mocht dat mislukken, dan haalt hij het ouderschapsverlof van de agenda.

Lees ook: Modernisering verlofregelingen: de wijzigingen op een rij

Reageer op dit artikel