nieuws

Meer duurzame inzet in cao’s

Instroom

Meer duurzame inzet in cao’s

De 85 cao’s die in de eerste vier maanden van dit jaar zijn afgesloten bevatten meer afspraken over duurzame inzetbaarheid. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN.

Vergeleken met vorig jaar groeide het aandeel cao’s met afspraken over duurzame inzetbaarheid met 9 procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent.

Het aantal van 85 afgesloten cao’s ligt wel beduidend lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen kwamen er maar liefst 147 akkoorden tot stand in het eerste kwartaal. Van de 900 cao’s die er zijn moeten er maar liefst 550 worden vernieuwd dit jaar.

Lees ook:  6 cao-valkuilen: trapt u erin?

Verschillen van inzicht over cao’s

“Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s”, stelt de AWVN. Er worden niet alleen meer afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid, maar ook over banen voor arbeidsgehandicapten en mantelzorg. “In april afgesloten cao’s vertoonden zelfs aanzienlijk meer van dergelijke afspraken dan collectieve arbeidsovereenkomsten uit de eerste drie maanden van dit jaar.”

Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent. En over ‘personen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ zijn in de eerste vier maanden in 46 procent van de cao’s afspraken gemaakt, in april was dit 63 procent. Deze percentages liggen hoger dan vorig jaar, toen was dit nog maar bij een derde van de cao’s het geval.

In de maand april kwamen veertien nieuwe cao’s tot stand met een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent. Voor geheel 2015 bedraagt het gemiddelde eveneens 1,6 procent.

Tip! Lees ook: ‘Wie bepaalt welke cao van toepassing is?’ in PW De Gids Vakbase.

 

Reageer op dit artikel