nieuws

Minder noodgedwongen zzp’ers

Instroom

Minder noodgedwongen zzp’ers

Door de aantrekkende arbeidsmarkt worden steeds minder mensen gedwongen voor zichzelf te beginnen. 

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal mensen dat een eigen onderneming begon met 6 procent ten opzichte van 2014, zo bericht het ING Economisch Bureau dinsdag. Dit is een resultaat van de aantrekkende arbeidsmarkt. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal starters dit jaar verder afneemt.
Het afgelopen kwartaal waren er 36.000 starters die voor zichzelf begonnen. Zowel in januari, traditiegetrouw de maand met de meeste starters, als in februari daalde het aantal starters met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. In maart was er daarentegen sprake van een stijging van het aantal starters met 6 procent.

TIP: Lees hoe u de zelfstandigheid van een zzp’er kunt beoordelen op PW De Gids Vakbase.

Gunstige arbeidsmarkt

De daling van het aantal starters in het eerste kwartaal hangt mede samen met het aantrekken van de arbeidsmarkt. Doordat de economie weer groeit neemt het aantal banen toe en worden minder werknemers ontslagen. De werkloosheid bereikte met 7,8 procent in het eerste kwartaal 2014 een hoogtepunt. Een jaar later is de werkloosheid in maart gedaald naar 7,1 procent van de beroepsbevolking. Het aantal starters bereikte in 2013 eveneens een hoogtepunt met 129.000 starters. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal banen voor werknemers vorig jaar in het vierde kwartaal met 36.000 is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal starters daalde in2014 dan ook met 2 procent.

Lees ook: HR kijkt niet naar zzp’er om

Meer starters in de bouw

Alleen in de bouw en industrie nam het aantal starters toe, in de overige sectoren was sprake van een daling. In Groningen en Overijssel was de daling van het aantal starters met 13 procent het grootst. (Bron: ING Economisch Bureau)

TIP: Leer hoe u schijnconstructies van zzp’ers voorkomt op de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 2 juni. 

Reageer op dit artikel