nieuws

Rechter salariszaak V&D adviseert ‘goed gesprek’

Instroom

Rechter salariszaak V&D adviseert ‘goed gesprek’

Het hof Amsterdam heeft er bij V&D en de bonden op aangedrongen om serieus met elkaar in gesprek te gaan.

Gisteren kwam de hoger beroepszaak over de salarisverlaging bij warenhuis V&D voor het gerechtshof van Amsterdam. Het hof stelde de zaak over de voorgenomen salarisverlaging tussen warenhuis V&D en de vakbonden geheel te laten vallen, maar zowel V&D als de vakbonden weigerde dat.

TIP: Lees meer over het eenzijdig wijzigingsbeding bij salarisverlaging op PW De Gids Vakbase.

‘Serieus’ praten over salarisverlaging

De partijen zegden toe om komende maand weer ‘serieus’ met elkaar te gaan praten over de salarisverlaging van 6 procent die het warenhuis wil doorvoeren. Mochten ze er dan niet uitkomen, dan willen ze hun standpunten opnieuw bepleiten in de rechtszaal. salarisverlaging die de warenhuisketen wil doorvoeren. Ze spraken met het hof af dat ze 30 juni laten weten welke vorderingen ze hebben gemaakt. Voor woensdag 8 juli staat een vervolgzitting gepland. Dat besloten ze woensdag op aandringen van het gerechtshof in Amsterdam.
V&D en de bonden praatten al een hele tijd niet meer met elkaar. Maar de belangen en de risico’s zijn daarvoor veel te groot, vond het hof. Die kwam ook met het idee om een bemiddelaar aan te stellen. Dat gaan V&D en de bonden nu bespreken.

Lees ook: Salarisverlaging: zo mag het wel

Kort geding

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar een kleine 6 procent te snijden in de lonen van zijn personeel. Het in zwaar weer verkerende winkelbedrijf legde zich daar niet bij neer en ging in beroep. Maar volgens het hof schieten zowel V&D als de bonden niet veel op met een nieuwe uitspraak. Die lost het probleem niet op, aldus het hof. De rechters opperden om te kijken of niet te onderhandelen is over bijvoorbeeld het tijdsverloop van het loonoffer of een combinatie met een andere besparing.
Of beide partijen er snel uit zullen komen, valt overigens te betwijfelen. De standpunten liggen nog mijlen ver uit elkaar. Ook op een eerder al door V&D gedaan voorstel, waarbij de salarissen tweemaal met 2 procent worden gekort en ruim 200 mensen worden ontslagen, hebben de bonden aanmerkingen.
V&D lijdt al zeker twintig jaar verlies, maar het concern denkt met de nieuwe strategie die onlangs is gepresenteerd toch weer financieel gezond te worden. Onderdeel van de herstelplannen is alleen dat er nog 10 miljoen euro aan loonkosten wordt bespaard. (ANP)

Reageer op dit artikel