nieuws

Schoonmaker volgend jaar weer ambtenaar

Instroom

Schoonmaker volgend jaar weer ambtenaar

De eerste schoonmakers komen begin volgend jaar weer in dienst van het Rijk. Deze belofte deed minister Asscher op de Dag van de Arbeid.

Op de 1 mei-bijeenkomst in Amsterdam maakte de minister van Sociale Zaken bekend dat hij start met de schoonmakers, maar in de loop van volgend jaar komen ook de eerste beveiligers weer in dienst.

Door flexwerkers weer in dienst te nemen, wil het kabinet het goede voorbeeld voor de arbeidsmarkt geven. Werknemers krijgen daardoor meer zekerheid. “Sommige werkgevers wisselen makkelijker van werknemer dan van leaseauto”, aldus de PvdA-minister op de FNV-bijeenkomst om de Dag van de Arbeid te vieren.

De overheid wil geleidelijk 3000 schoonmakers weer een vaste baan geven. De eerste groep schoonmakers in vaste dienst gaat in het nieuwe jaar aan de slag in de gebouwen van het ministerie van Economische Zaken. Op dit moment huurt het Rijk schoonmaakpersoneel in via schoonmaakbedrijven.

Politie voert actie voor cao

Naar schatting 7000 mensen zijn vrijdag naar Amsterdam gekomen om de Dag van de Arbeid te vieren. Zij voeren actie voor betere banen. Ze lopen mee in een mars die van de RAI naar het Martin Luther Kingpark voert. Een paar honderd mensen, onder wie UvA-studenten, varen van de Stopera naar het Martin Luther Kingpark.

Politiemensen hielden aan het begin van de mars met meer dan honderd auto’s een sireneactie. Ook elders in het land hield de politie deze actie voor een goede cao.

Gijs van Dijk, FNV-campagneleider 1 mei: “Het is fantastisch dat zoveel mensen zijn gekomen om een luid en duidelijk signaal te geven aan werkgevers en politiek. Zorgmedewerkers, docenten en studenten van de universiteit, politiemensen, jongeren van Young & United, werknemers uit de metaalsector en de sociale werkplaatsen. Allemaal willen ze meer echte banen. Banen met zekerheid, een fatsoenlijk inkomen en respect”. (ANP)

Alles weten over flexwerkers en de WWZ? Schrijf u dan in voor de Actualiteitendag Wet Werk en Zekerheid op 4 juni.

 

Reageer op dit artikel