nieuws

Tuinbouw wil uitzondering op WWZ

Instroom

Tuinbouw wil uitzondering op WWZ

De tuinbouwsector wil dat minister Asscher in de Wet werk en zekerheid een uitzondering maakt voor seizoenswerk.

LTO Nederland wil dat minister Asscher een uitzondering maakt in de Wet werk en Zekerheid voor oogst- en seizoenswerk. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van de brancheorganisatie voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector woensdag in een interview op BNR Nieuwsradio.
Maat: ‘Wij hebben nu eenmaal pieken in de arbeid voor seizoenswerk. In de wet is bijvoorbeeld opgenomen dat je heel snel op een vast contract zit als je een onderbreking hebt van korter dan zes maanden. Dat willen de medewerkers bij ons die tijdelijk werk hebben helemaal niet.’ Maat wijst er op dat minister Asscher eerder ook al een uitzondering maakte voor profvoetballers.

TIP: Lees meer over de ketenregeling in de WWZ op PW De Gids Vakbase.

Terugwerkende kracht ketenbepaling

Waar de brancheorganisatie moeite mee heeft is de overgangsregeling van de transitievergoeding: de afspraak dat deze met terugwerkende kracht in gaat gaan per 1 juli 2012. Maat wijst op de afspraken die LTO Nederland heeft gemaakt in het sociaal akkoord. ‘Toen hebben we afgesproken dat wij snel zouden evalueren wat de effecten van de wet zijn. De bedoeling bij flexarbeid is dat deze zeker niet nog flexibeler wordt. Maar doordat de minister het besluit heeft genomen om die wet met terugwerkende kracht in te laten gaan per 1 juli 2012, komen we helemaal niet toe aan een goede evaluatie’, aldus Maat.
Met de huidige bepalingen blijkt namelijk nu al dat er al transitievergoedingen moeten worden betaald van tienduizenden euro’s. En dat is nooit de bedoeling geweest, zegt Maat. ‘Gevolg hiervan is dat ondernemers denken: ik kan geen risico nemen, ik moet mijn medewerkers voor 1 juli toch ontslaan en eventueel later terug laten komen als uitzendkracht. Dat willen wij als ondernemers absoluut niet. En dus hebben we dit aan de orde gesteld bij de minister.’ Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt deze zorgen over de gevolgen voor seizoenswerk overigens te delen.

Pieken in arbeid

Ook wijst Maat op de afspraak in het sociaal akkoord dat de partijen ‘praktisch om zouden gaan’ met de gemaakte afspraken. Maat: ‘In een sector die zo goed is voor de export, hebben we nou eenmaal pieken in de arbeid. Zorg er nou voor dat er niet nog een nog verdere flexibilisering van deze arbeid komt. De minister heeft een mogelijkheid om uitzonderingen te geven, geef ons die dan ook.’ (MediaWatch/Redactie)

Reageer op dit artikel