nieuws

1 op 50 medewerkers is gedetacheerd

Instroom

1 op 50 medewerkers is gedetacheerd

2,3 procent van de beroepsbevolking werkte vorig jaar via detachering. De helft van hen is hoogopgeleid.

Uitzendkrachten omvatten 2,7 procent van de werkende beroepsbevolking van Nederland. Zzp’ers omvatten een veel groter aandeel: zij vormen 9,4 procent van de werkenden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In aantallen zijn dat 187.000 gedetacheerden, 225.000 uitzendkrachten en 772.000 zzp’ers.

De drie groepen verschillen flink naar leeftijd en opleiding, blijkt uit het onderzoek. Uitzendkrachten zijn relatief jong: een kwart is 15 tot 25 jaar. Van de zzp’ers en gedetacheerden is dat minder dan 10 procent. Zzp’ers zijn gemiddeld de oudsten: meer dan de helft is 45 jaar of ouder. Uitzendkrachten zijn behalve jong ook relatief laagopgeleid. Van de werknemers die via detachering werken en zzp’ers die eigen arbeid of diensten aanbieden is respectievelijk 48 procent en 46 procent hoogopgeleid.

Gedetacheerden zijn vaak werkzaam als softwareontwikkelaars, beveiligingspersoneel, databank- en netwerkspecialisten en elektrotechnisch ingenieurs. Deze week verklaarde minister Asscher dat het kabinet zich volgend jaar als EU-voorzitter gaat inzetten om de termijn voor detachering naar en uit EU-lidstaten, te verkorten voor werkgevers.

Uitzendkrachten gaan relatief vaak aan de slag als hulpkrachten in de bouw en industrie en als assemblagemedewerkers, receptionisten en telefonisten. Onder zzp’ers zitten veel uitvoerend kunstenaars, schrijvers en taalkundigen, maar ook fotografen, interieurontwerpers, kappers en schoonheidsspecialisten. (ANP)

TIP: Geldt een cao ook voor in het buitenland (EU) gedetacheerde werknemers? Lees meer op PW De Gids Vakbase. 

Reageer op dit artikel