nieuws

FNV: geen sociaal stelsel voor zzp’ers

Instroom

FNV: geen sociaal stelsel voor zzp’ers

Vakbond FNV ziet niets in sociale voorzieningen voor zzp’ers. Die zouden de verzorgingsstaat afbreken.

Als het aan Ton Heerts ligt, komen zzp’ers niet in aanmerking voor sociale voorzieningen als arbeidsongeschiktheid, ziekte en werkloosheid. De FNV-voorzitter Wil geen verdere hervormingen voor zzp’ers, omdat het ‘sociale stelsel dan wordt vernietigd’, zo zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad. Volgens Heerts zetten werkgevers en politieke partijen die daarvoor strijden ‘de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben.’

TIP: Lees bij welke fictieve dienstbetrekkingen u toch sociale premies moet betalen op PW De Gids Vakbase.

Explosie van zzp’ers

Werkgeverskoepel AWVN wil dat het sociale stelsel op de schop gaat ten gunste van zelfstandigen. Heerts: ‘Dit klinkt sympathiek, maar het is ingestoken door rechtse lui en werkgevers die geen premies meer willen betalen en alle risico’s op werknemers willen afschuiven.’ D66, PvdA, CDA en GroenLinks zien wel iets in het gelijktrekken van zzp’ers en mensen met een vast contract. In de politiek klinken ook al geruime tijd geluiden om zaken als verzekeringen en pensioenen voor zzp’ers verplicht te stellen.
‘Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal zzp’ers in Nederland.’ Werkgevers sparen kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Die kunnen zo goedkoop werken, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen. Heerts wil dat het belastingvoordeel wordt afgeschaft ‘want dat wordt betaald door de belastingbetaler.’

Hogere uurprijs

Volgens de vakbondsman moeten zelfstandigen een hogere uurprijs vragen, als ze geen gebruik meer kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. Dat maakt ze minder aantrekkelijk voor werkgevers. ‘Ik ben helemaal niet tegen échte zelfstandigen, ik verzet mij wel sterk tegen gedwongen zzp’ers, zoals de pakketbezorgers bij PostNL.’ (ANP)

TIP: Laat u bijpraten over de ontwikkelingen rond het inhuren van zzp’ers tijdens de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 2 juni. 

Reageer op dit artikel