nieuws

FNV: ‘Nu tijd voor meer loon’

Instroom

FNV: ‘Nu tijd voor meer loon’

Na alle signalen dat de economie aantrekt. is het volgens FNV hoog tijd dat werknemers daar de vruchten van gaan plukken.

Volgens de vakbond is het hoog tijd dat het aantrekkende economische herstel zich vertaalt in meer loon voor werkenden. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts maandag in een reactie op de jongste economische ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

“In de bedrijven gaat het een stuk beter en ook het overheidsbudget verbetert aanzienlijk”, zei Heerts. “Dat betekent ruimte voor investeren in mensen en loon, en voor inkomensverbetering van gepensioneerden. Zo kan iedereen weer wat meer uitgeven, en dat geeft een extra impuls aan de economische groei.”

DNB positief

Volgens DNB stevent de Nederlandse economie af op het beste jaar sinds 2008. Mede dankzij de aantrekkende consumptie groeit het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 2 procent, aldus DNB maandag in haar jongste raming. In december ging de centrale bank nog uit van 1,2 procent groei in 2015.

De economie kruipt uit een diep dal en komt eind dit jaar in omvang weer uit rond het niveau van 2008. “De afgelopen zeven jaar is de welvaart dus niet toegenomen”, zei DNB-directeur Job Swank. “Dat laat zien hoe ingrijpend de krediet- en schuldencrisis is geweest.”

Ook de twee komende jaren groeit de economie met gemiddeld 2 procent per jaar. Een groot contrast met de ontwikkeling in de afgelopen jaren, aldus de centrale bank. “Dat komt doordat veel binnenlandse factoren die tot dusver een rem zetten op de groei, inmiddels minder invloed hebben of zelfs een positieve bijdrage leveren. Zo is het sentiment onder consumenten en bedrijven flink verbeterd. Ook de investeringen vertonen een sterk herstel, dat vooral op de woningmarkt tot uiting komt.” (ANP)

 

Reageer op dit artikel