nieuws

‘Foutje’ in WW-bijverdiensten mag

Instroom

‘Foutje’ in WW-bijverdiensten mag

WW’ers die een foutje maken bij het opgeven van hun bijverdiensten, krijgen voorlopig geen boete.

Dat zei minister Asscher dinsdagmiddag over de nieuwe WW-regels in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Vanaf 1 juli mogen uitkeringsgerechtigden van hun bijverdiensten 30 procent houden. Die bijverdiensten moeten ze alleen wel maandelijks opgeven op de website van uitkeringsinstantie UWV, ook als ze geen cent hebben verdiend. De verwachting is dat daarmee de eerste maand nog veel fout zal gaan. Het UWV heeft honderd extra mensen klaar staan om te helpen.

Opgaven van werkgever

Fouten worden de maand erna aan de hand van de opgaven van de werkgever verrekend. Wie niks invult, wordt daarover gebeld door het UWV. Als het formulier op de website alsnog is ingevuld, duurt het drie tot tien dagen voor het geld is overgemaakt. Volgens Asscher worden fouten of vergissingen niet afgestraft en zal het systeem snel wennen.

Lees ook: WW-premie voor rekening werkgever?

‘Werkzoekenden pesten’

Mensen die geen veranderingen hebben, hoeven dat alleen maar te bevestigen in een vooraf ingevuld scherm op de UWV-site. Er loopt ook een voorlichtingscampagne, onder meer over wat nou precies het sociale verzekeringsloon (sv-loon) is dat moet worden ingevuld.
In de Kamer was niet iedereen overtuigd van het betoog van Asscher. ,,Niemand weet wat het sv-loon is. Normaal moet je alleen iets doorgeven als je situatie verandert. Dit is gewoon werkzoekenden pesten”, vindt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. (ANP)

Reageer op dit artikel