nieuws

Moet zorg 150 miljoen achterstallig loon betalen?

Instroom

Moet zorg 150 miljoen achterstallig loon betalen?

Door een rechtelijke uitspraak moet de zorg misschien wel 150 miljoen aan achterstallig loon uitbetalen.

Ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen zouden hun verpleegkundig personeel zomaar eens tientallen miljoenen aan achterstallig loon verschuldigd kunnen zijn. Dat stelt vakvereniging voor verpleeg- en verzorgend personeel NU’91 op hun website. De vereniging won begin deze maand een rechtszaak tegen het Haga Ziekenhuis, waarin een verpleegkundige met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag terugeiste die zij had opgebouwd tijdens verlof en vakanties. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis had een verzoek tot uitbetaling van onregelmatigheidstoeslagen tijdens verlof afgewezen. Op dinsdag 2 juni stelde de Haagse rechtbank NU´91 in het gelijk.

TIP: Lees tot wanneer werknemers achterstallig loon kunnen terugvorderen op PW De Gids Vakbase. 

De rechtbank oordeelde dat een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie – waarin bepaald werd dat de onregelmatigheidstoeslagen gezien moet worden als onderdeel van het salaris en moet worden doorbetaald tijdens vakantie en verlof – ook van toepassing op de Nederlandse situatie. Het Haga Ziekenhuis moet de verpleegkundige nu met terugwerkende kracht voor vijf jaar de toeslag uitbetalen.

Voor de hele sector zou het wel eens kunnen gaan om een achterstallige betaling van minimaal Euro150 mln, berekent NU’91. ‘In de sector werken 400.000 mensen. Als 80 procent daarvan recht heeft op onregelmatigheidstoeslagen en ze gemiddeld 500 euro terugvorderen, dan zit je daar al snel aan’, stelt Michel van Erp NU’91. De vakvereniging gaat haar leden ondersteunen om eventuele onregelmatigheidstoeslagen met terugwerkende kracht aan te vragen.

 

 

 

Reageer op dit artikel