nieuws

PostNL weigert minimumtarief voor flex

Instroom

PostNL weigert minimumtarief voor flex

PostNL wil geen minimumtarief geven aan zzp-bezorgers. Vakbond FNV dreigt met acties.

De onderhandelingen over betere arbeidsvoorwaarden en een minimumtarief voor pakketbezorgers tussen vakbond FNV en bezorgdienst PostNL, liepen vorige week stuk. FNV dreigt nu met acties als PostNL niet voor donderdagmiddag 12.00 uur akkoord gaat met de eisen voor de duizenden zzp-pakketbezorgers. Dat kondigde vakbondsbestuurder Reinier Stroo dinsdag aan.

TIP: Bij welke fictieve dienstbetrekkingen moet de werkgever toch sociale premies betalen? Kijk op PW De Gids Vakbase.

Mimimumuurtarief voor zpp-bezorger

De onderhandelingen over de pakketbezorgers draaiden vorige week op niets uit, stelt Stroo. De vakbond wil voor de pakketbezorgers die zelfstandig blijven een minimumuurtarief, maar PostNL wil volgens hem niet verder gaan dan een extra vergoeding per week. ,,Maar die zelfstandige bezorgers maken vaak een 50-urige werkweek of nog langer. Hoe langer de werkweek, hoe lager het uurtarief dan uitpakt.”
PostNL spreekt dit tegen. ,,Een gemiddelde werkweek ligt tussen de 40 en 41 uur. Mogelijk rekent een pakketbezorger zijn reistijd mee met werktijd. Dan zou je op 50 uur uit kunnen komen”, aldus een woordvoerder.
Begin juni laaide de discussie over de pakketbezorgers op toen een zzp-postbezorger bij de rechter zijn vaste baan terug eiste. De man was door PostNL in het gedwongen zzp-schap terecht gekomen. Sindsdien hamert FNV er bij de bezorgdienst op aan om een einde te maken aan de schijnconstructies. Onlangs zegde PostNL toe een deel van de zzp-bezorgers weer in vaste dienst te nemen, maar over de arbeidsvoorwaarden worden de partijen het nu niet eens.

Van loonschaal 3 naar loonschaal 2

Voor de pakketbezorgers die in vaste dienst kunnen komen wil de vakbond inschaling in loonschaal drie. PostNL wil volgens Stroo niet verder gaan dan schaal twee. Dat is voor de vakbond onbespreekbaar omdat ,,andere pakketbezorgers die onlangs door PostNL zijn aangenomen, wel in schaal drie kwamen”.
PostNL stelt echter dat de functie van pakketbezorger formeel is gewaardeerd op schaal twee. ,,Dat was vroeger schaal drie, maar omdat de omstandigheden veranderd zijn is het schaal twee geworden. Een belangrijke reden is dat er steeds minder uitgebreide aanvullende diensten, zoals afhandeling met cashgeld, worden uitgevoerd.”

Oneerlijke concurrentie

Op een bijeenkomst met de pakketbezorgers is zondag besloten PostNL een ultimatum te stellen. De vakbond wil een einde aan de al ,,veel te lang voortdurende concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende groepen pakketbezorgers”.
PostNL zegt vooral teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV. ,,Ons voorstel betekent voor PostNL dat medewerkers en zelfstandige pakketbezorgers evenveel gaan kosten en er op kostenbasis geen concurrentie plaatsvindt. We snappen dan ook niet waarom FNV de zelfstandigen juist duurder wil maken dan eigen medewerkers.” (ANP)

Tip: Het inhuren van een zzp’er brengt risico’s met zich mee. Kent u ze? Meld u nu aan voor de workshop Risicoloos contracteren van een zzp’er

Reageer op dit artikel