nieuws

Salarisverschil man vrouw neemt (iets) af

Instroom

Salarisverschil man vrouw neemt (iets) af

Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Behalve onder juridische en financiële functies.

Het salarisverschil tussen vrouwelijk en mannelijk personeel is het afgelopen jaar een klein beetje gedicht. Waar het vrouwelijke bruto uurloon gelijk bleef met €13,86, daalde dat van de man van €15,19 naar €14,72. Dat blijkt uit een rapport van Loonwijzer en Monsterboard, dat jaarlijks inzicht geeft in de loonontwikkeling in Nederland.
De daling betekent dat de loonkloof 5,8 procent (€0,86 per uur) bedraagt, ruim drie procent minder dan het jaar ervoor. Hierdoor blijft het loonverschil tussen mannen en vrouwen verder afnemen. Ook in 2013 daalde het bruto uurloon ook met 5,8 procent. De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat al tientallen jaren, en schommelingen zijn meestal relatief klein. 

TIP: Lees meer over de checklist gelijke beloning man en vrouw op PW De Gids Vakbase.

Salaris financieel en juridisch specialisten groeit uit elkaar

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de financiële sector en de juridische sector is nog steeds groot. In de financiële sector is de kloof gegroeid van 8,4 procent naar 13,9 procent. In de juridische sector is de kloof gegroeid van 8,3 procent naar 11,3 procent. In de overige sectoren is de kloof beduidend lager.
In de Europese politiek wordt al langer gepleit voor regelingen om salarissen van mannen en vrouwen gelijk te trekken. Vorig jaar sprak het kabinet zich uit over een Europees voorstel om aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven het salarisverschil man vrouw voor te leggen.

Grote loonkloof bij managers

Het salarisverschil man vrouw is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. De grootste kloof binnen deze beroepsgroep vindt plaats binnen de IT & Telecom sector en de financiële dienstverlening, waar de man nog steeds bijna 20 procent meer verdient dan de vrouw. In de transport & logistiek sector is de loonkloof het kleinst voor de managers. Desalniettemin verdient de mannelijke manager ook in transport & logistiek gemiddeld 10 procent meer dan de vrouwelijke manager.

Lees ook: Wie zorgt voor gelijke beloning? 

Oorzaak salarisverschil man vrouw

De loonkloof kan een reden zijn dat meer vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe baan in vergelijking met mannen. Volgens de Wage Index is 54 procent van de vrouwen dit jaar op zoek naar een nieuwe baan, tegenover 47 procent van de mannen. Tevens geeft 27 procent van de vrouwen aan onzeker te zijn over het inkomen, terwijl 17 procent van de mannen zich hier zorgen over maakt. Tot slot verwachten minder vrouwen een loonsverhoging in vergelijking met mannen; 45 procent tegenover 56 procent.
‘Het is een positief teken dat de loonkloof steeds kleiner wordt’, aldus Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl. ‘Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken, maar de Wage Index laat ook zien dat vrouwen minder zeker zijn over het inkomen en dat ze zich sneller bewegen op de arbeidsmarkt. Het is goed om de lonen gelijk te trekken waar dit nog niet is gebeurd om talentvolle vrouwen te binden en juiste waardering te geven.’

 

Reageer op dit artikel