nieuws

Top 5 redenen voor loonsverhoging

Instroom

Top 5 redenen voor loonsverhoging

1 op de 3 HR-managers zegt dat de lonen dit jaar nog zullen stijgen. Dit zijn de belangrijkste redenen voor loonsverhoging.

Loonsverhoging: daar moeten de medewerker en leidinggevende wel goede argumenten voor aandragen bij HR. Extra verantwoordelijkheid naast de functie en professioneel gedrag van de medewerker zijn voor HR de belangrijkste twee redenen om extra salaris te bieden. Op plaats drie volgt het laten zien van meetbare resultaten van prestaties van de werknemer. Dat blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers van arbeidsbemiddelaar Robert Half.

TIP: Lees meer over het effect van loonsverhogingen op PW De Gids Vakbase. 

Loonverhoging gekoppeld aan prestatie

Het onderzoek laat zien dat meer dan een derde (36 procent) van de Nederlandse HR-managers verwacht dat de salarissen van hun medewerkers dit jaar zullen stijgen. Een opvallende trend in loonsverhoging is dat steeds meer bedrijven de verhoging van het salaris koppelen aan individuele prestaties. Zo’n drie op de tien (31 procent) HR-managers geven aan het meest te zien in een salarisverhoging op basis van meetbare resultaten van de prestaties. Op die manier zouden extra salariskosten gelijk lopen met een stijging van productiviteit. Dit staat tegenover 20 procent die het aantal dienstjaren van de medewerker voorop stelt.

Transparant salarisbeleid

Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, zegt: “Waar vroeger het aantal dienstjaren vaak leidend was bij het toekennen van een salarisverhoging, is dit de afgelopen jaren steeds meer veranderd. Tegenwoordig hechten werkgevers meer waarde aan individuele prestaties, productiviteit en competenties. Opvallend is ook dat bedrijven steeds transparanter salarisbeleid voeren, zodat beslissingen over het al dan niet toekennen van een salarisverhoging duidelijk zijn voor medewerkers. We zien dat deze transparantie een positief effect heeft op de algemene werktevredenheid.”
Hetzelfde geldt volgens Renken voor bonussen. “Zowel cashbonussen als bonussen in aandelen, warrants of opties zijn vaak gelinkt aan enerzijds bepaalde objectieven die vastgelegd worden in het begin van het jaar en anderzijds aan de resultaten van het bedrijf in het algemeen. Op deze manier kan het bedrijf financiële incentives koppelen aan geleverde prestaties en resultaten.”

Lees ook: 3 quick wins van transparant belonen

Top 5 redenen voor loonsverhoging

Dit zijn volgens HR de vijf belangrijkste factoren om een medewerker loonsverhoging te bieden:

1. Extra verantwoordelijkheden naast de functie (34 procent)
2. Professioneel gedrag/samenwerken/teamwork (32 procent)
3. Meetbare resultaten van de prestaties (31 procent)
4. De periode sinds de laatste loonsverhoging (25 procent)
5. Bereidheid om te leren/vooruit te komen (24 procent)

TIP: Lees hoe u beloningen kunt varieren zonder het salarishuis te ondergraven in de gratis whitepaper Belonen met het oog op de toekomst

Reageer op dit artikel