nieuws

UWV verzuimt hulp aan jongeren

Instroom

UWV verzuimt hulp aan jongeren

Het UWV en gemeenten steken te weinig moeite in het helpen van werkloze jongeren. Dat moet anders.

Gemeenten en uitkeringsinstantie UWV moeten meer tijd steken in het helpen van werkloze jongeren. Zij moeten het nu te vaak doen met een geringe hulp van deze partijen, dat stelt een nieuw rapport van de Inspectie SZW. Slechts een op de vier werkloze jongeren tussen 17 en 27 jaar vindt momenteel binnen een jaar nieuw werk.

TIP: Lees meer over de premiekorting voor het aannemen van werkloze jongeren op PW De Gids Vakbase.

De voormalige Arbeidsinspectie concludeert dat de huidige manier waarop gemeenten en het UWV jongeren met een uitkering aan het werk of terug naar school helpen, lang niet altijd voldoet aan de eisen die de wetgever daaraan stelt. ,,Dit vormt een risico voor het vergroten van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt”, aldus de Inspectie.

Zo controleren UWV en gemeenten onvoldoende hoe jongeren zoeken naar een baan. Als er wordt gecontroleerd dan is dit op het aantal sollicitatieactiviteiten. De inhoud en de breedte van de sollicitaties worden heel beperkt getoetst, luidt de kritiek.

Ook bij het opstellen en uitvoeren van het wettelijk verplichte plan van aanpak, doen gemeenten te weinig. Dat bleek ook al uit eerder onderzoek over jeugdwerkloosheid van onderzoeksbureau Panteia. In het plan tegen jeugdwerkloosheid van de overheid moeten gemeenten samen met de jongeren afspraken maken over de re-integratie naar werk of opleiding. ,,De bij het onderzoek betrokken jongeren geven aan amper op de hoogte te zijn van deze afspraken.” (ANP)

Reageer op dit artikel