nieuws

VNO-NCW wil jeugdloon verhogen

Instroom

VNO-NCW wil jeugdloon verhogen

Hans de Boer van VNO-NCW wil de leeftijd voor het minimumjeugdloon verlagen naar 21 jaar.

‘Misschien zelfs wel naar twintig jaar.’ Dat zegt de voorman van VNO-NCW in een interview met de Volkskrant. Precies een jaar geleden volgde De Boer zijn voorganger Bernard Wientjes op.
De voorzitter zegt een wetsvoorstel van PvdA, SP en GroenLinks om het minimumjeugdloon (tot 23 jaar) af te schaffen, een warm hart toe te dragen. Zo kunnen salarissen voor jonge Nederlanders worden verhoogd.’Ik denk dat wij als werkgevers bereid moeten zijn hier naar te kijken en niet rigide aan de huidige regeling vast moeten houden’, aldus De Boer.

TIP: Bekijk het minimumjeugdloon per leeftijd op PW De Gids Vakbase. 

Eerste belastingschijf omlaag

De Boer spreekt zich verder uit tegen de verhoging van de btw, die het kabinet vorige week bekend maakte in de nieuwe belastingplannen. Geen goed idee volgens De Boer. Liever ziet de VNO-topman de eerste schijf van de inkomstenbelasting naar beneden gaan tot 35 procent om de lastenverlichting op arbeid te bewerkstelligen.

Lees ook: Nieuw belastingplan: dit betekent het voor HR

‘Labbekakken’

Verder haalt de voorman in het interview fel uit naar uitkeringsgerechtigden. Honderdduizenden Nederlanders met een uitkering noemt hij ‘labbekakken’, die per direct aan het werk kunnen en moeten. Om ze aan het werk te krijgen wil De Boer dat de bijstandsuitkering omlaaggaat.
,,Handen uit de mouwen’’, zegt hij tegen het grootste deel van de half miljoen ‘bijstanders’, onder wie vele hoogopgeleiden. ,,Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?” Veel werkgevers willen mensen volgens De Boer geen vast contract meer geven. ,,Ze zeggen: waar begin ik aan? Mensen staan op de loonlijst en ik kom nooit meer van ze af. Ze worden ziek en wij betalen twee jaar ziektegeld. Straks ook nog een derde WW-jaar.”

Banen voor arbeidsbeperkten

VNO-NCW beloofde in 2013 in het Sociaal Akkoord te zorgen voor honderdduizend banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar komt voorlopig niets van terecht, zegt De Boer. ,,In alle eerlijkheid: ik heb momenteel niks te bieden.” Al voor zijn aantreden maakte De Boer bekend nooit zijn handtekening te hebben gezet onder het akkoord. (Redactie/MediaWatch)

 

Reageer op dit artikel