nieuws

Wanneer verlaagt zzp’er tarief?

Instroom

Wanneer verlaagt zzp’er tarief?

Driekwart van de zzp’ers in ons land zorgt dagelijks voor brood op de plank binnen het gezin. Toch verlaagt de zzp’er zijn tarief soms flink. Wanneer?

De zzp’ers in ons land, zo’n 775.000, boeren goed. Slechts 15,5 procent van de zzp’ers is qua inkomen afhankelijk van de partner. Dit blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 774 zzp’ers in opdracht van IT-Staffing.

Zzp’er wordt vaak offline gevonden

Gemiddeld besteedt de zzp’er een kleine drie uur per week aan marketing en 3,2 uur per week aan acquisitie om voldoende opdrachten te bemachtigen. Zzp’ers worden voornamelijk via offline kanalen gevonden, zo blijkt uit het onderzoek. “Online marktplaatsen, waaronder innovatie apps als Airbnb, en Uber, zijn wel in opkomst en worden door een deel van de zzp’ers (4,7 procent) als bron gezien. ”

Bijna 65 procent van de zzp’ers meldt vooral via offline kanalen gevonden te worden door klanten en opdrachtgevers. “Intermediairs zijn een belangrijk kanaal om tot een opdracht te komen, gemiddeld staan zzp’ers bij 7 intermediairs ingeschreven”, constateren de onderzoekers.

Tip: Het inhuren van een zzp’er brengt risico’s met zich mee. Kent u ze? Meld u nu aan voor de workshop Risicoloos contracteren van een zzp’er

Wanneer zakt tarief zzp’er?

Hoewel de zzp’er vaak kostwinner is, deinst deze er niet voor terug om diensten gratis aan te bieden of om het tarief te verlagen. Dit kan diverse redenen hebben, blijkt uit de ZZP Monitor. “Bijvoorbeeld als dit invloed kan hebben op de inhoud van de opdracht (43,6 procent) of het uitzicht op vervolg (38,9 procent). De belangrijkste reden (53,5 procent) om te werken tegen een verlaagd tarief is de lengte van de opdracht.” Lees ook: HR kijkt niet naar zzp’er om.

Maar liefst 65 procent van de zzp’ers werkt weleens gratis. “Dit kan gaan om het kosteloos aanbieden van hun dienst(en) aan kennissen, vrienden en familie.  Soms is het gratis leveren van diensten een manier om binnen te komen bij de ideale klant of opdrachtgever.”

 

Let op: als werkgever bent u verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de ingehuurde zzp’er. Kijk voor jurisprudentie hierover op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel