nieuws

Bezorgers PostNL toch in staking

Instroom

Bezorgers PostNL toch in staking

Ondanks het aanbod van PostNL om in dienst te komen of een hoger tarief te ontvangen, staken zzp-bezorgers.

De stakenden zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zien niets in de uitkomsten van de onderhandelingen tussen de bezorgdienst en de FNV. De partijen kwamen overeen dat alle zelfstandige pakketbezorgers in dienst mogen komen van het bedrijf of een verhoging van het zzp-tarief ontvangen van 10 procent. De stakende bezorgers vinden dat niet genoeg om te kunnen overleven. Zo bericht de NOS.

TIP: Bij welke fictieve dienstbetrekkingen moet de werkgever toch sociale premies betalen? Kijk op PW De Gids Vakbase.

De bezorgers geven aan minstens 25 procent tariefverhoging nodig te hebben om aan wet- en regelgeving rondom pakketbezorging te kunnen voldoen. Zo moeten zij een vergunning aanvragen om een bus te rijden die meer dan 500 kilo kan vervoeren en dat kost al 2000 tot 3000 euro. Om die vergunning te krijgen, hebben zij al 9000 euro nodig op hun bankrekening om aan te tonen dat ze kredietwaardig zijn.

Eind juni liepen de onderhandelingen tussen FNV en PostNL stuk. De vakbond dreigde toen al met stakingen. Hoeveel leden er meedoen aan de staking is niet bekend. De stakende pakketbezorgers zijn lid van SubcoPartners, een van de vakbonden voor zzp-bezorgers. De vakbond vertegenwoordigt 350 van de in totaal 1500 zelfstandige bezorgers en zegt zich ‘verraden’ te voelen door vakbond FNV. SubcoPartners zou het FNV een mandaat hebben gegeven waar de vakbond zich niet aan heeft gehouden. De mogelijkheid om in dienst te treden van PostNL laten de stakers aan zich voorbij gaan, zegt Maurice Jacobs van SubcoPartners, omdat ze al ‘twee jaar worden voorgelogen’.

De staking door zelfstandige pakketbezorgers van Post NL leidt nog niet tot problemen. Dat zei een woordvoerder van Post NL dinsdagochtend op Radio 1. ,,Er rijden nog op alle depots pakketbezorgers af en aan en pakketjes kunnen nog gewoon verwerkt worden.” (Bron: Redactie / MediaWatch)

Reageer op dit artikel