nieuws

Participatiewet levert 416 banen op

Instroom

Participatiewet levert 416 banen op

De werkgelegenheid voor arbeidsbeperkten groeit nauwelijks. De vraag is of dat nog gaat gebeuren.

Er zijn de afgelopen twee jaar slechts 416 banen voor arbeidsbeperkten bijgekomen, in plaats van de 11.000 banen die staatssecretaris Jetta Klijnsma beoogde. Dat stelt branchevereniging Cedris tegen de NOS. De 416 banen zijn overigens geen nieuw gecreëerde banen, omdat deze werknemers veelal al bij een sociaal werkbedrijf aan de slag waren.

Voor 2015 is Cedris nog somberder omdat arbeidsbeperkten sinds 1 januari niet meer in de sociale werkvoorziening in kunnen stromen, maar via de Participatiewet aan het werk moeten komen. De wet dwingt werkgevers werk te creëren voor arbeidsbeperkten en Wajongers. Het aantal mensen dat via deze wet een baan heeft gevonden, is volgens de vereniging ‘dramatisch laag’. Sterker nog: Cedris verwacht dat de werkgelegenheid voor arbeidsbeperkten misschien zelfs terug zal lopen.

Ondanks diverse stimuleringsmaatregelen voor werkgevers om aan de wet te voldoen, laten werkgevers ‘de klus’ vooralsnog liggen. Ook HR is weinig over optimistisch over de Participatiewet, de wet die werkgevers dwingt werk te creëren voor arbeidsbeperkten en Wajongers. Uit recent onderzoek van salarisverwerker ADP bleek zelfs dat 15 procent van de HR-professionals invulling van de Participatiewet totaal niet als prioriteit ziet. Bijna de helft heeft nog niets gedaan om aan de wet te voldoen en 18 procent is dat in het geheel niet van plan. (MediaWatch / Redactie)

TIP: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rond de Participatiewet en kom naar de HR-wetgeving Actualiteitendag op 8 oktober. 

 

 

Reageer op dit artikel