nieuws

Aantal uitzenduren stijgt flink

Instroom

Aantal uitzenduren stijgt flink

Het aantal uitzenduren is in het tweede kwartaal ruim 3 procent toegenomen. Dit is de sterkste stijging in vijf jaar tijd.

Dit meldt het CBS dat het aantal uitzenduren in het tweede kwartaal van dit jaar vergeleek met die van het eerste kwartaal. Het statistiekbureau noemt de stijging van totaal 3,2 procent de sterkste toename in bijna vijf jaar tijd.

Aantal uitzenduren korte contracten

In het tweede kwartaal steeg het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling met maar liefst 3,9 procent. “Werkgevers willen flexibeler zijn in het aannemen en afstoten van personeel en geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling”, concludeert het CBS.

Het aantal uren in kortlopende contracten steeg ook: met 2,1 procent. Dit is de grootste stijging in ruim vier jaar, stelt het CBS. “De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.”

Arbeidsmarkt herstelt zich

Het CBS meldde eerder deze maand al dat de arbeidsmarkt zich lijkt te herstellen. De kortdurende werkloosheid is nu vier kwartalen achter elkaar lager dan een jaar geleden. Bij de langdurige werkloosheid zet die daling helaas nog niet in. In het tweede kwartaal van dit jaar zat 44 procent van alle werklozen minimaal een jaar zonder werk. Vorig jaar was dat ook 44 procent.

Reageer op dit artikel