nieuws

Evenveel baanverlies bij man en vrouw

Instroom

Evenveel baanverlies bij man en vrouw

Mannen en vrouwen maken evenveel kans hun baan te verliezen. Vijf jaar geleden was de man vaker de klos.

Waar in het begin van de crisis mannen grotere kans maakten hun baan te verliezen dan vrouwen, is deze kans tegenwoordig voor beide partijen gelijk. Dat bericht het CBS woensdag.
In 2013 werd 5,8 procent van de mannen afhankelijk van een uitkering of de bijstand, tegen 5,7 procent van de werkende vrouwen. In 2009 was die verdeling nog aanzienlijk schever. In dat jaar moest 4,8 procent van de werkende mannen een beroep doen op een uitkering, tegen 4 procent van de werkende vrouwen.

Baanverlies in zorg en onderwijs

Dat het aandeel vrouwen die aanspraak maken op een uitkering groeit, komt volgens het CBS doordat de afgelopen jaren veel banen zijn verdwenen in de zorg en het onderwijs. In die sectoren werken relatief veel vrouwen. De grote daling van banen in de zorg was medeverantwoordelijk voor het recordaantal WW-uitkeringen die het UWV vorig jaar uitschreef.
In de zorg nam het aandeel werknemers dat in de WW of bijstand terechtkwam toe van 2,0 procent in 2009 tot 4,4 procent in 2013. In het onderwijs steeg dit percentage van 2,0 naar 3,7.

Meeste uitkeringen naar jongeren

Jongeren tussen de 25 en 35 jaar deden, nadat ze hun baan verloren, het vaakst een beroep op een van beide uitkeringen. Hun aandeel werd tijdens de crisis alleen maar groter. In 2011 kwam nog 5,6 procent terecht in WW of bijstand na het verlies van hun baan, in 2013 was dit opgelopen tot 8,1 procent. De kans dat werknemers in de leeftijdsgroep 35 tot 45 jaar een beroep moesten doen op een van beide uitkeringen was kleiner en groeide minder snel (van 4,3 procent in 2011 naar 6,0 procent in 2013).
Oudere werknemers (45-plussers) verloren het minst vaak hun baan, maar de langdurige werkloosheid was onder deze groep wel veel hoger dan onder jongeren.

TIP: Leer alles over actuele ontwikkelingen in ontslagbeleid tijdens de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober.

 

 

Reageer op dit artikel