nieuws

FNV verliest zaak schijnconstructies

Instroom

Het kort geding tegen het bedrijf dat buitenlandse chauffeurs zou uitbuiten via schijnconstructies, heeft FNV verloren.

FNV verliest zaak schijnconstructies

Vakbond FNV stelde onlangs een kort geding in tegen het Deventerse transportbedrijf Vos, dat chauffeurs uit Roemenie en Litouwen zou uitbuiten en zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing. Maar de rechtbank in Zwolle stelde de vakbond in het ongelijk.

FNV meende dat Vos bij het inlenen van buitenlandse arbeidskrachten gebonden is aan het Nederlandse minimumloon en de transport-cao. Het vervoersbedrijf maakt onder meer gebruik van chauffeurs uit Oost-Europa, die niet volgens de cao worden behandeld en niet het wettelijke minimumloon ontvangen.

De rechter oordeelde maandag dat de FNV haar standpunten niet voldoende had onderbouwd en dat deze verdere nuancering en feitelijke invulling behoeven. Vos had in zijn verweer aangegeven dat de vorderingen niet in een kort geding behandeld kunnen worden en kreeg daarin gelijk van de rechter.

Lees ook: Kamer akkoord met Wet aanpak schijnconstructies

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke zaak speelt: FNV steekt al langere tijd een stokje om schijnconstructies te voorkomen. Recent werd de FNV wel in het gelijk gesteld in een zaak tegen een Brabants transportbedrijf, en sleepte de vakbond een Doetinchems uitzendbureau voor de rechter wegens vermeende schijnconstructies. Ook maakte FNV zich dit jaar hard om de schijnzelfstandigheid onder pakketbezorgers bij PostNL te bestrijden.

FNV-bestuurder Edwin Atema is teleurgesteld over de uitspraak. ‘Wij hadden gehoopt dat de rechter nu ook in een kort geding klip en klaar zou zeggen dat door deze schijnconstructies de cao wordt overtreden. Vos heeft nu wat extra tijd gekocht, maar wij zijn ervan overtuigd dat in de bodemprocedure alsnog aangetoond wordt dat deze constructie niet mag.’ (ANP)

Zie ook Arbeidsovereenkomst: welke mogelijkheden heeft de werkgever

Reageer op dit artikel