nieuws

Groen licht loonakkoord ambtenaren

Instroom

Groen licht loonakkoord ambtenaren

De vakbonden hebben ingestemd met de loonsverhoging voor de ambtenaren. Alleen FNV tekent het akkoord niet.

De loonstijging voor de ambtenaren en medewerkers van onder meer het onderwijs die het kabinet in juli met drie vakcentrales overeenkwam, kan doorgaan. De leden van CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum hebben ingestemd met het akkoord.

Politiebonden stemmen tegen loonakkoord

Een “ruime meerderheid” van de achterban kan zich in de deal vinden, liet voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid maandag weten. Hij is blij met de brede steun die het akkoord rechtsgeldig maakt. Daarmee komt een einde aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector. De bij de centrales aangesloten politiebonden stemden alleen niet in met de overeenkomst. Dit heeft er volgens Fey mee te maken dat zij nog aanvullende afspraken willen.

Lees ook: Plasterk dreigt met nullijn ambtenaren

Honderdduizenden medewerkers kunnen volgens Fey in september of oktober al de eenmalige extra uitkering van 500 euro verwachten. De afgesproken loonsverhoging van ruim 5 procent in 2015 en 2016 zal stapsgewijs in de salarisbetalingen worden doorgevoerd.

Ook FNV tegen loonakkoord

FNV, de grootste vakbond van Nederland, is het niet eens met het akkoord. De bond ondertekende de deal niet. Volgens FNV is de loonstijging een sigaar uit eigen doos en leidt deze tot pensioenverslechtering voor miljoenen mensen. FNV dreigde al met acties en riep het kabinet op om af te zien van het loonvoorstel. De bond gaat een referendum houden in de hoop alsnog het akkoord open te breken.

Het akkoord zoals dat er nu ligt heeft betrekking op meerdere sectoren. Sectorspecifieke afspraken moeten komende weken nog worden uitgewerkt in het arbeidsvoorwaardenoverleg voor de betreffende cao’s. (ANP)

Zie ook: FNV: ‘Actiebereidheid neemt toe’

Reageer op dit artikel