nieuws

HR vult weinig vacatures ‘via via’

Instroom

HR vult weinig vacatures ‘via via’

Netwerken belangrijk? Toch HR vult slechts een op de vijf vacatures ‘via via’.

‘Gij zult netwerken’, is het credo op de arbeidsmarkt wanneer je op zoek bent naar een baan. Toch vervult HR slechts bij 20 procent van de openstaande functies de vacature via mond-op-mond-reclame, een doorverwijzing of persoonlijke aanbeveling. Dat geldt voor zowel leidinggevende als ondersteunende functies.

Bovendien geeft 10 procent van de HRM’ers aan nooit posities ‘via via’ in te vullen voor managementfuncties en 8 procent beweert hetzelfde voor het ondersteunend personeel. Zo blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half.

Bijna een derde (31 procent) van de Nederlandse HR-managers wil in de tweede helft van 2015 meer vaste werknemers aannemen, maar verwijzingen via het eigen netwerk en mond-tot-mond reclame worden weinig gebruikt. HR-managers blijven bij het zoeken naar kandidaten de voorkeur geven aan traditionele en digitale methoden, zoals job boards, cv databases en arbeidsbemiddelaars. Uit eerder onderzoek bleek overigens dat werven via social media als Facebook en LinkedIn steeds gangbaarder wordt bij HR-managers.

De verschillen tussen grootbedrijven en het MKB zijn opvallend klein: 19 procent van de HR-managers van het MKB geeft aan gebruik te maken van doorverwijzingen, tegenover 21 procent van de HR-managers van grootbedrijven.

TIP: Lees meer nieuws over werving en recruitmentmethodesn op het platform Over Personeelsplanning.  

Reageer op dit artikel