nieuws

Pensioenfondsen gaan slechter

Instroom

Pensioenfondsen gaan slechter

Het herstel van de pensioenmarkt gaat langer duren: de gemiddelde dekkingsgraad van fondsen daalde flink.

Afgelopen maand daalde de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen van 108 procent naar 104 procent. De dekkingsgraad is de mate waarin pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, zoals het uitbetalen van pensioenen. De daling is te wijten aan de nieuwe rekenrente die De Nederlandsche Bank (DNB) vorige maand doorvoerde, in combinatie met de dalende marktrente. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, HRM-adviesbureau.

Lees ook: Pensioenpremie wordt duurder

Op 15 juli waarschuwde DNB al dat veel werknemers een hogere pensioenpremies zouden moeten betalen door de verhoging van de rekenrente. Door het verhoging van de rekenrente komen pensioenfondsen er namelijk slechter voor te staan en kunnen zij minder goed aan hun verplichtingen voldoen.

DNB paste de rekenrente aan omdat de rentestand in de Europese zone daalde. Pensioenfondsen moeten nu nog meer geld opzij zetten voor elke euro aan toekomstig pensioen, waardoor de pensioenpremies stijgen. Grote pensioenpartijen gaven in juli aan de aangepaste rekenrente te betreuren, omdat de dekkingsgraden van pensioenfondsen de afgelopen tijd juist weer herstellende waren.

TIP: Blijf op de hoogte van alle wijzigingen rondom het pensioen in de Basiscursus Collectieve Pensioenenbeginnende op 12 november of de Masterclass Verandering van Pensioentijdperk op 12 december. 

Reageer op dit artikel