nieuws

Stakingsgolf in aantocht?

Instroom

Stakingsgolf in aantocht?

Er heerst veel onvrede over de loonsverhoging die het kabinet voor de zomer heeft afgesproken met de vakbonden. Deze loontruc van Rutte deugt niet, zegt vakbond FNV.

Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers gaan misschien staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft afgesproken met een aantal bonden. Vakcentrale FNV gaat woensdag praten met haar leden over de onvrede, bevestigde een FNV-woordvoerster naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Tegen loonverhoging

De FNV is tegen de voorgestelde loonsverhoging van 5 procent voor twee jaar. “De loonsverhoging  lijkt mooi, totdat je kijkt waar dat geld vandaan komt”, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. “Want als je goed oplet, zie je dat deze deal het kabinet eigenlijk maar 0,85 procent loonsverhoging per jaar kost. Om 600.000 overheidsmedewerkers een loonsverhoging te geven, wordt namelijk ingegrepen in de pensioenen van 2,8 miljoen mensen. Dat zijn gepensioneerden én mensen die pensioen opbouwen bij pensioenfonds ABP, maar niet onder de betrokken overheids-cao’s vallen. ‘Waarom moet ik pensioen inleveren? Daar staat voor mij niet eens een loonsverhoging tegenover’, vroeg een buschauffeur mij laatst. De FNV heeft daar maar één antwoord op: deze deal deugt niet. We moeten alles op alles zetten om betere afspraken te maken over loon, pensioen en het tegengaan van de doorgeslagen flex.”

Vakbonden onder druk gezet

De FNV is overigens zeer verontwaardigd over de manier waarop het akkoord tot stand gekomen is. “Het kabinet heeft de loondeal vlak voor de vakantie gesloten. De andere vakbonden zijn onder druk gezet om bij het kruisje te tekenen, omdat het Kabinet de ‘loonsverhoging’ vier weken later zou laten verdwijnen. Dat is chantage. En waar het Kabinet Rutte in verkennende gesprekken bereid bleek om de doorgeslagen flex aan te pakken, is dat in het akkoord ineens verdwenen. Weggezaagd! En wat overblijft, is een half akkoord”, aldus Kuin in een blog op FNV.nl.

Met deze deal leeft Rutte volgens hem dubbel op de pof. “Er wordt niet alleen pensioengeld van werknemers uitgegeven aan boodschappen voor nu, het Kabinet int door deze deal een hele hoop belastinggeld dat eigenlijk voor de toekomst bestemd is. Dat zit zo: over je pensioenpremie betaal je geen belasting, maar wel over je loon. Door de forse verlaging van de pensioenpremie, gaat iedereen die bij ABP pensioen opbouwt over een groter deel van het inkomen belasting betalen. En omdat het om de lonen gaat van enorm veel mensen, vloeien er – hocus pocus pas – zomaar honderden miljoenen euro’s extra in de staatskas. Zo wordt de loonsverhoging niet alleen deels betaald met pensioengeld, maar ook uit de extra belastingopbrengsten die het kabinet ontvangt. Ofwel: het kabinet wil nu rekeningen betalen met geld dat we later hard nodig hebben, bijvoorbeeld voor de zorg.”

Stakingsgolf?

Geen trucs met de kwaliteit van de overheid, zegt Kuin stellig. “Politiemedewerkers, douaniers, onderwijzers, militairen, belastingmedewerkers en al die andere overheidswerkers verdienen respect voor hun werk. Dus: meer koopkracht en afspraken over echte banen!” Het lijkt er dus op dat er acties en stakingen in aantocht zijn.

Politiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er al acties van douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven. Onderwijsbond AOb zegt dat zich al veel boze leden zich hebben gemeld. Maandag beginnen de eerste scholen weer. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel