nieuws

Student heeft bijbaan harder nodig

Instroom

Student heeft bijbaan harder nodig

De vijver van potentieel jong talent wordt groter. Studenten hebben hun bijbaan steeds harder nodig.

Voor HR wordt de pool met jongeren steeds groter om uit te vissen. Driekwart van de eerstejaarsstudenten die in september begint met studeren, kan niet meer studeren zonder daarnaast te werken. Per 1 september wordt voor nieuwe hbo- en wo-studenten de basisbeurs namelijk omgezet in een basislening. Van de uitwonende studenten zegt 84 procent zonder bijbaan hun huur niet meer te kunnen betalen. Zo blijkt uit onderzoek van YoungCapital, uitzendbureau voor studenten en young professionals.

Het Nibud voorspelde in de Handreiking Studenten en Financiën 2015 reeds dat jongeren waarschijnlijk meer gaan werken door de invoering van het sociaal leenstelsel. Toch komen jongeren tussen de 17 en 25 vaak maar moeilijk aan het werk en duurt het lang voordat ze een baan vinden, vooral na het afmaken van hun school of studie. Zo bleek uit eerder onderzoek van het CBS.

In het onderzoek van YoungCapital geeft slechts 9 procent van de studenten het studeren zonder bijbaan aan te kunnen. 28 procent leent geld van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de verstrekker van studieleningen. Bijna een kwart geeft aan geld te lenen van DUO en geld te krijgen van hun ouders. 22 procent van de studenten krijgt al het geld van hun ouders. En een op de vier studenten (25,6) procent betaalt de studie helemaal zelf. Gemiddeld moet de bijbaan 465 euro per maand opbrengen voor de student om rond te kunnen komen.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel