nieuws

Vraag naar recruiter stijgt flink

Instroom

Vraag naar recruiter stijgt flink

De arbeidsmarkt voor HR-professionals trekt aan. Vooral de recruiter hoeft zich weinig zorgen te maken.

HR-professional zijn in trek. Het afgelopen kwartaal steeg de vraag naar HR-professionals 39 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de recruiter is gewild: de vraag naar recruiters steeg maar liefst 71 procent. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek van Yacht naar de Trends en Ontwikkelingen op de HRM-arbeidsmarkt.

Regionaal is de vraag het grootst in Eindhoven (57 procent) en in Amsterdam (95 procent). Als mogelijke verklaring hiervoor noemt Yacht de grote behoefte in de regio Eindhoven aan technische, vaak moeilijk vindbare profielen. “Amsterdam is traditioneel de standplaats van vele intermediairs die continu zoeken naar recruitmenttalent.”

Recruitment is een vak

Het recruitmentlandschap is sterk veranderd vergeleken met de situatie van een jaar geleden, constateert Yacht.  “Het recruitmentvak heeft sterk geleden onder de vele reorganisaties en bezuinigingen van de afgelopen paar jaar”, zegt Ellen Bergh, commercieel manager Yacht HRM. “Het vak werd ‘weggeschoven’ onder HR en niet langer gezien als separate functie. Nu het economisch herstel doorzet, komen organisaties hier massaal van terug. Recruitment is een vak waar vakmanschap voor vereist is. Bedrijven zoeken dan ook met spoed recruitmenttalent om de strijd om talent op de arbeidsmarkt niet te verliezen.”

Recruiter is ambassadeur

Recruiters kunnen echter zeker niet achterover leunen nu de vraag zo groot is, waarschuwt Yacht. “Zij moeten zich blijven ontwikkelen. De recruiter van nu heeft namelijk niet alleen kennis van de arbeidsmarkt, doelgroepen en informatietechnologie, maar beschikt ook over diepgaande vak- en of branchekennis. Dit vraagt om een dubbele specialisatie.”
Sander van Kesteren, HR-businesspartner bij Boehringer Ingelheim, herkent dit: “Naast uitstekende kennis van het recruitment vak moet een recruiter bij ons ook kennis hebben van de farmaceutische industrie. De ideale recruiter is een ambassadeur voor de organisatie én een stevige gesprekspartner voor zowel de kandidaten als de interne klanten. Dat vraagt om een stuk inhoud.”

Reageer op dit artikel