nieuws

Werkgever wil vakantiedagen uitbetalen

Instroom

Werkgever wil vakantiedagen uitbetalen

Nog steeds sparen werknemers vele vakantiedagen op. De AWVN pleit voor uitruil met loon.

Werknemers hadden vorig jaar gemiddeld zo’n 14,5 ongebruikte vakantiedagen over, zo blijkt uit cijfers van de AWVN. Dat kost werkgevers jaarlijks zo’n 17 miljard euro, ondanks de wettelijke aanpassingen van de afgelopen jaren waardoor vakantiedagen niet vijf jaar, maar zes maanden opgespaard kunnen worden. De werkgeversclub pleit in De Telegraaf voor een uitruil: loon in plaats van vakantiedagen.

Vooral in de sectoren chemie, transport en logistiek is het aantal niet opgenomen vrije dagen groot, zo blijkt uit de enquête. Een woordvoerder van de AWVN zegt in De Telegraaf: ‘Onze leden klagen al veel langer over dit probleem. We zien een lichte daling, maar in onze ogen hebben veel werknemers meer vakantiedagen dan ze eigenlijk nodig hebben.’

Lees ook: Werknemer mag vakantiedagen niet verpatsen

De AWVN ziet dus het liefst dat werknemers vrije dagen in gaan leveren voor extra loon, om de loonruimte voor bedrijven te beperken, maar ziet ook een obstakel. Vakbonden zien er volgens de werkgeversclub geen prioriteit in tijdens cao-onderhandelingen. (MediaWatch/Redactie)

Reageer op dit artikel