nieuws

Werkloosheid daalt verder

Instroom

Werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in ons land neemt af. Maar de daling van de langdurige werkloosheid laat nog op zich wachten.

In het tweede kwartaal zaten 322.000 werklozen korter dan een jaar zonder werk. Dat zijn er 81.000 minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Langdurige werkloosheid

De kortdurende werkloosheid is nu vier kwartalen achter elkaar lager dan een jaar geleden. Bij de langdurige werkloosheid zet die daling nog niet in. In het tweede kwartaal van dit jaar zat 44 procent van alle werklozen minimaal een jaar zonder werk. Vorig jaar was dat ook 44 procent. Het aantal langdurig werklozen is vergeleken met vorig kwartaal wel licht gedaald naar 270.000. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal langdurig werklozen echter 21.000 hoger.

45-plussers

Vooral werkloze 45-plussers zijn vaak lang werkloos, constateert het statistiekbureau. “Ruim 60 procent van hen had in het tweede kwartaal minstens een jaar geen werk. Dit aandeel is niet verder toegenomen. Ook onder laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen is de werkloosheid relatief vaak langdurig.”

 

Reageer op dit artikel